Ένας μεγάλος καλλιτέχνης με μεγάλη προσφορά προς την Αρκαδια ο Δημήτρης Ταλαγάνης έφυγε απο την ζωή.
Την τελευταία του πνοή άφησε στα 76 χρόνια του, ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας, Δημήτρης Ταλαγάνης «χτυπημένος» από τον κορoναϊό



Ο Δημήτρης Ταλαγάνης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1945 και έζησε στην Αρκαδία τα παιδικά του χρόνια· μετά μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 1964, οπότε και έφυγε στο εξωτερικό.



Σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε δίπλωμα και μάστερ αρχιτεκτονικής. Επίσης έλαβε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Λένιν. Η μελέτη αυτή εκτέθηκε για ένα χρόνο στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Το 1970 επίσης διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για το σχεδιασμό μιας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μια μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου. Το 1971 άρχισε επίσης να ζωγραφίζει.

Η πρώτη του έκθεση ζωγραφικής ήταν στο στο salon d’automne του Grand Palais des Champs Élysées στο Παρίσι το 1973. Η δουλειά αυτή ήταν εμπνευσμένη από τον Γιώργο Σεφέρη.

Συνεργάστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ για να ανεβάσουν το έργο Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου.

Επίσης πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα του το 1974 στο Foyer Royal de l’ Odéon. Τον Αύγουστο του 1974 γύρισε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Επίσης, άρχισε να εκθέτει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα. Το 1987 εκθέτει τα έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο. Το 1998 διεκδίκησε τη δημαρχία της Τρίπολης, όταν αναδείχθηκε αντιδήμαρχος πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης έχει φιλοτεχνήσει το αναμνηστικό μετάλλιο στη συνάντηση Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ, την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το δίσκο της εκεχειρίας.

Επίσης έχει σχεδιάσει το Άλσος των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.









Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών άφησε ο γνωστός σκηνοθέτης, Τάκης Βουγιουκλάκης.



Ο αδερφός της αείμνηστης Αλίκης «έσβησε» αθόρυβα στον ύπνο του από ανακοπή καρδιάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Γεννημένος στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1939, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Ρώμη όπου σπούδασε Κοινωνιολογία και κατόπιν, σκηνοθεσία στο Centro Sperimentale di Cinematografia (C.S.C.).

Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα εργάστηκε ως βοηθός δίπλα σε Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διεύθυνση παραγωγής στις εταιρείες Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης και Φίνος Φιλμ, τη “χρυσή περίοδο” του ελληνικού κινηματογράφου.



Το 1963 δραστηριοποιείται σκηνοθετικά στο ραδιόφωνο, σκηνοθετώντας περισσότερα από 40 θεατρικά έργα, ενώ από το 1969 στρέφεται στην τηλεόραση όπου σκηνοθετεί σίριαλ, σόου και εορταστικά προγράμματα.

Το 1970 ξεκινά την κινηματογραφική σκηνοθετική του καριέρα., ενώ το 1975 αποφασίζει να ιδρύσει στην Αθήνα εταιρεία παραγωγής ταινιών, θεατρικών παραγωγών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Το 1976 καταπιάνεται με τη θεατρική σκηνοθεσία, “ανεβάζοντας” συνολικά 52 θεατρικές παραστάσεις, ενώ τη δεκαετία του ’80 σκηνοθετεί και αρκετές ταινίες βίντεο.


Από τον πρώτο του γάμο έχει ένα γιο, τον Γιάννη Βουγιουκλάκη, ο οποίος γεννήθηκε το 1961.

topontiki