Για λίγες μέρες ακόμη και συγκεκριμένα μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει στο χρόνο και να ανακαλύψει ίχνη του θεατρικού μας παρελθόντος στην πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση που διοργανώνει το Εθνικό Θέατρο, με τίτλο «Έργα χειρός», σε επιμέλεια Εύας Νάθενα, η οποία φιλοξενείται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, με τη συνεργασία της Στα.Συ. Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.).

Στην έναρξη της νέας θεατρικής περιόδου, το Εθνικό Θέατρο «βγαίνει» στο δημόσιο χώρο για να συναντήσει τους θεατές του, προσφέροντάς τους την ευκαιρία να δουν από κοντά 53 μοναδικά κοστούμια από το μουσειακό και ιστορικό βεστιάριό του. Ρούχα που σχεδιάστηκαν από σημαντικούς καλλιτέχνες, που υφάνθηκαν, ράφτηκαν ή κεντήθηκαν στο χέρι από τις μοδίστρες στα εργαστήρια του Εθνικού Θεάτρου -ενίοτε ίσως και από τους ίδιους - με φροντίδα και αγάπη, κλείνοντας μέσα τους την ενέργεια των ανθρώπων που τα σχεδίασαν, που τα έφτιαξαν, που τα φόρεσαν, που τα φρόντισαν αλλά και των θεατών που τα χειροκρότησαν.

«Με το κάλεσμα του Εθνικού Θεάτρου και την αμέριστη συμμετοχή του τμήματος Βεστιαρίου, θελήσαμε να βγάλουμε στο φως αυτά τα ενδύματα υψηλής τέχνης. Για μένα είναι καμβάδες, πίνακες ζωγραφικής και ως τέτοια παρουσιάζονται εδώ» αναφέρει η σκηνογράφος- ενδυματολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης, Εύα Νάθενα.

Όπως σημειώνει η ίδια, η έκθεση αυτή αναδεικνύει το pattern και όχι το πατρόν και εστιάζει όχι μόνο στους καλλιτέχνες που τα σχεδίασαν και τα συνέθεσαν, αλλά και στα χέρια - εξού και ο τίτλος «Έργα Χειρός» - που τα υλοποίησαν.

«Τα κοστούμια αυτά, πριν ακόμη δεχτούν την ενέργεια των ηθοποιών που τα φόρεσαν, υποκρίθηκαν και υποκλίθηκαν μέσα σε αυτά, δέχτηκαν την ενέργεια των χεριών που τα δημιούργησαν με πολλές - μη μετρήσιμες - ώρες εργασίας, παράγοντας μια τεχνική που μοιάζει ανεπανάληπτη. Διαχωρίζω την Τεχνική (τεχνοτροπία του απλικέ) από την Θεματική και λέω πως προσωπικά, δεν πιστεύω στην θεωρία πως ήταν η έλλειψη των υφασμάτων που υπαγόρευσε αυτή τη επιλογή. Εγώ διαβάζω μέσα σε αυτήν, μια εικαστική παιδεία και γιατί όχι, μια αναγωγή σε αισθητικές ποιότητες της Τέχνης που μας παραδόθηκε από τις τοιχογραφίες της Κνωσού, της Σαντορίνης, της ζωγραφικής των αγγείων και των λαϊκών αναπαραστάσεων.

Για περίπου μία προπολεμική και δύο μεταπολεμικές δεκαετίες, μεσουράνησε αυτή η τεχνική που άνθισε στα χέρια των γυναικών που υλοποίησαν αυτά τα κοστούμια και των ενδυματολόγων που τα συνέλαβαν, δημιουργώντας ένα ξαναδιάβασμα της παράδοσης, μια αληθινή σκυτάλη που η Τέχνη αναλαμβάνει κατά καιρούς να περάσει, σε δημιουργούς και τεχνίτες της. Η έκθεση αυτή είναι φόρος τιμής όλων αυτών και φανερώνει μπροστά στα μάτια μας πόσο μοντέρνα είναι αυτά τα κοστούμια, πόσο αναπνέουν στο σήμερα και σίγουρα και στο αύριο» εξηγεί.

Το Εθνικό Θέατρο αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεων από το 1932 που ανέβασε αυλαία. Πολλοί και σημαντικοί ενδυματολόγοι συνεργάστηκαν στις παραστάσεις του και χιλιάδες κοστούμια βρίσκονται σήμερα προφυλαγμένα και διατηρημένα στο βεστιάριό του μαρτυρώντας την εικαστική γλώσσα, την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία των δημιουργών τους, την ιστορία και την εξέλιξη του θεατρικού κοστουμιού αλλά συνάμα και της τέχνης του θεάτρου.

Πενήντα τρία κοστούμια φτιαγμένα από το 1942 έως το 1982, τα οποία σχεδίασαν σημαντικοί καλλιτέχνες όπως οι Αντώνης Φωκάς, Σπύρος Βασιλείου, Γιώργος Βακαλό, Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Βασίλης Βασιλειάδης, Γιώργος Ανεμογιάννης, Λίζα Ζαΐμη, Βασίλης Φωτόπουλος, παρουσιάζονται στην έκθεση «Έργα χειρός». Έργα αυτόνομα αλλά και ίχνη του θεατρικού μας παρελθόντος, σε μία έκθεση που τιμά αυτούς τους ανθρώπους για την προσφορά τους και δίνει στους επισκέπτες την σπάνια ευκαιρία να τα θαυμάσουν από κοντά.

Το κοινό, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση, θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί από εθελόντριες φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Ξεναγήσεις σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες γίνονται επίσης από τη θεατρολόγο Εύα Σαραγά, δραματολόγο του Εθνικού Θεάτρου, και από την Υπεύθυνη Βεστιαρίου του Εθνικού Θεάτρου, Εύη Χλουβεράκη.

«Έργα χειρός»: Το θεατρικό μας παρελθόν στο Μετρό του Συντάγματος - ΑΠΕ-ΜΠΕ (amna.gr)

  






Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο Μίκης Θεοδωράκης «έφυγε» σε ηλικία 96 ετών για τη συνοικία των αγγέλων αφήνοντας πίσω του ανεκτίμητη παρακαταθήκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει όλων των ειδών μουσικής, από όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, ορατόρια, μπαλέτα και χορωδιακή εκκλησιαστική, έως μουσική για αρχαίο δράμα, θέατρο, κινηματογράφο, έντεχνο λαϊκό τραγούδι και μετασυμφωνικά έργα. Το έργο του μπορεί να διακριθεί σε τρεις κύριες περιόδους: Στην πρώτη περίοδο (1937-1960) συνθέτει έργα συμφωνικά και μουσικής δωματίου σύμφωνα με δυτικοευρωπαϊκές μορφές και σύγχρονες τ:εχνικές, στη δεύτερη περίοδο (1960-1980) επιχειρεί σύζευξη της συμφωνικής ορχήστρας με λαϊκά όργανα και δημιουργεί νέες φόρμες με βάση τη φωνή, ενώ από το 1981 επιστρέφει στις συμφωνικές μορφές και ασχολείται με την όπερα.

Για το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη έγραψε πριν λίγο η ηθοποιός Κάκια Ιγερινού:

Η μελοποίηση ποιημάτων έχει θεωρηθεί ως ο «κεντρικός πυλώνας της δημιουργικότητάς του», όπως έχει πει η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου. Εκεί οι ποιητές παρελαύνουν: Άγγελος Σικελιανός, Ανδρέας Κάλβος, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Μανόλης Αναγνωστάκης, αλλά και Πάμπλο Νερούδα, Λόρκα, Μπέρναρντ Μπίαμ. Οι στίχοι τους γίνονται έτσι προσιτοί στο ευρύ κοινό, πλαισιώνοντας λαϊκά τραγούδια που θέτουν θεμελιώδεις αξίες και σταθερές στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία. Ο ίδιος εξάλλου, όταν ήταν κρατούμενος στις φυλακές Ωρωπού, έγραφε: «Εν αρχή ήν ο λόγος....η μεγαλύτερή μου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω πιστά τη νεοελληνική κυρίως ποίηση. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε ακούγοντας ένα τραγούδι, να μη μπορείς να φανταστείς τη μουσική σε άλλο κείμενο, ούτε όμως και το ποίημα με διαφορετική μουσική». Ο Μίκης Θεοδωράκης ουσιαστικά δημιούργησε το κίνημα της Μελοποιημένης Ποίησης, συμβάλλοντας στην ανάδυση μιας πλειάδας ποιητών και στην αναβάθμιση του τραγουδιού. Συγχρόνως, βοήθησε μια ολόκληρη γενιά να αποκτήσει τον δικό της λόγο.

Η φήμη του ξεπέρασε από νωρίς τα σύνορα της χώρας. Συνέθεσε τον πιο αναγνωρίσιμο, ίσως, ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι από την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» (1964), ενώ τραγούδια του ερμηνεύτηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ και η Εντίθ Πιάφ. Επένδυσε μουσικά γνωστές ταινίες, όπως το «Ζ» (1969), που τιμήθηκε με το βραβείο BAFTA πρωτότυπης μουσικής, η «Φαίδρα» (1962), με τραγούδια σε στίχους Νίκου Γκάτσου και «Σέρπικο» (1973), για τη μουσική της οποίας ήταν υποψήφιος για Grammy το 1975 (το ίδιο βραβείο διεκδίκησε και για τη μουσική του «Αλέξη Ζορμπά» το 1966).

Παράλληλα, από πολύ νέος ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή και πολιτική δράση, ενώ με ποικίλες παρεμβάσεις, βιβλία και συνεντεύξεις παρέμεινε ενεργός ως το τέλος της ζωής του.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Μιχαήλ (Μίκης) Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Ο πατέρας του ήταν ανώτερος δημόσιος υπάλληλος, γι' αυτό πέρασε τα παιδικά του χρόνια μετακινούμενος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, από τη Μυτιλήνη, τη Σύρο και την Αθήνα έως τα Ιωάννινα, το Αργοστόλι, την Πάτρα, τον Πύργο και την Τρίπολη. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν οι ψαλμωδίες της ορθόδοξης εκκλησίας, στις οποίες έπαιρνε μέρος σαν ψάλτης.

Τη διετία 1937-1939 πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολιού στο Ωδείο Πατρών και δημιούργησε τα πρώτα του τραγούδια, συνθέσεις οι οποίες βασίστηκαν σε στίχους των Σολωμού, Παλαμά, Δροσίνη και Βαλαωρίτη, τους οποίους έβρισκε άλλοτε στα σχολικά βιβλία και άλλοτε στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του. Στην Τρίπολη, μόλις 17 ετών, δίνει την πρώτη του συναυλία παρουσιάζοντας το έργο του «Κασσιανή» και παίρνει μέρος στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Στη μεγάλη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου 1943 συλλαμβάνεται για πρώτη φορά από τους Ιταλούς και βασανίζεται.

Διαφεύγει στην Αθήνα, όπου το 1943 ξεκινάει μουσικές σπουδές στο Ωδείο Αθηνών και γνωρίζεται με την έντεχνη ευρωπαϊκή μουσική. Ως εκείνη την εποχή, έχει επηρεαστεί από τη βυζαντινή μουσική, έχει σχηματίσει χορωδία και έχει συνθέσει τραγούδια και κομμάτια για βιολί και πιάνο. Παράλληλα αναπτύσσει αντιστασιακή δράση. Εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και το 1944 γίνεται γραμματέας εκπολιτισμού. Τον ίδιο χρόνο εντάσσεται στον εφεδρικό ΕΛΑΣ Αθηνών και λαμβάνει μέρος σε μάχες κατά των Γερμανών και των Ταγμάτων Ασφαλείας, καθώς και στα Δεκεμβριανά. Λόγω των προοδευτικών του ιδεών, καταδιώκεται από τις αστυνομικές αρχές. Για ένα διάστημα ζει παράνομος στην Αθήνα χωρίς να σταματήσει την επαναστατική του δράση. Το 1947 εξορίζεται στην Ικαρία και ένα χρόνο αργότερα μεταφέρεται στη Μακρόνησο, από την οποία απολύεται τον Αύγουστο του 1949.

Εξαιτίας της πολιτικής του δράσης και των διώξεων που υπέστη καθυστέρησε να πάρει το δίπλωμά του από το Ωδείο στην αρμονία, την αντίστιξη και τη φούγκα, γεγονός που συνέβη το 1950. Από το 1954 μέχρι το 1957, σπούδασε στο Παρίσι με υποτροφία και συνέγραψε τις τρεις μουσικές μπαλέτου «Αντιγόνη», «Les Amants de Teruel» και «Le Feu aux Poudres», οι οποίες γνώρισαν επιτυχία στη γαλλική πρωτεύουσα και στο Λονδίνο, ενώ την ίδια περίοδο συνέθεσε και το έργο «Οιδίπους Τύραννος». Το 1957 λαμβάνει το χρυσό μετάλλιο στο Φεστιβάλ της Μόσχας για την «Πρώτη Συμφωνία για πιάνο και ορχήστρα».

Το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα. Ήδη από το Παρίσι είχε πάρει τις μεγάλες μουσικές αποφάσεις του. Διαφωνώντας ριζικά με τις νέες τάσεις και φορτωμένος συναισθηματισμό, λυρισμό και παράδοση, συνέθεσε το 1958 τον «Επιτάφιο», σε στίχους Γιάννη Ρίτσου, έργο που έμελλε να επηρεάσει σοβαρά την εξέλιξη της ελληνικής λαϊκής μουσικής.

Το «Άξιον εστί» θα γίνει το πρώτο μεγάλο έργο του με χορωδία, το οποίο ο συνθέτης ονομάζει «λαϊκό ορατόριο - μετασυμφωνικό», χαρακτηρισμός που δηλώνει «όχι τόσο την χρονική απόσταση όσο την ποιοτική διαφορά ανάμεσα στη δυτική και την νεοελληνική μουσική τέχνη». Έμπνευσή του είναι η ποίηση του Ελύτη, αλλά και το δημοτικό τραγούδι, ενώ πολλά είναι τα νεωτεριστικά στοιχεία που πλαισιώνουν το έργο, όπως η ταυτόχρονη παρουσία αφενός του αφηγητή-ψάλτη και του λαϊκού τραγουδιστή και αφετέρου της κλασικής και της λαϊκής ορχήστρας.

Το 1963 ιδρύει μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι τη Μικρή Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών και δίνει πολλές συναυλίες σ' όλη την Ελλάδα προσπαθώντας να εξοικειώσει τον κόσμο με τα αριστουργήματα της συμφωνικής μουσικής. Στο μεταξύ, συνεχίζει την πολιτική του δράση. Γίνεται ιδρυτικό μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, της οποίας διετέλεσε και πρόεδρος (1964-67), ενώ το 1963 συλλαμβάνεται επειδή έλαβε μέρος στην 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και ενώ ήταν ήδη γνωστός ως συνθέτης και μάλιστα με μεγάλη δημοτικότητα.

Το 1964 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής της ΕΔΑ στη Β' εκλογική περιφέρεια Πειραιά και, ένα χρόνο αργότερα, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ίδιου κόμματος. Το 1967, η δικτατορία των συνταγματαρχών απαγορεύει την εκτέλεση, την πώληση και την ακρόαση των τραγουδιών του. Την ίδια χρονιά (1967) γίνεται ιδρυτικό μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης «Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο» (ΠΑΜ) και λόγω της δράσης του συλλαμβάνεται τον Αύγουστο του 1967. Ακολουθεί η φυλάκισή του στην οδό Μπουμπουλίνας, η απομόνωση, οι φυλακές Αβέρωφ, η μεγάλη απεργία πείνας, το νοσοκομείο, η αποφυλάκιση και ο κατ' οίκον περιορισμός, η εκτόπιση με την οικογένειά του στη Ζάτουνα Αρκαδίας και, τέλος, το στρατόπεδο Ωρωπού. Όλο αυτό το διάστημα συνθέτει συνεχώς, ενώ πολλά από τα έργα του κατορθώνει με διάφορους τρόπους να τα στέλνει στο εξωτερικό, όπου ερμηνεύονται από τη Μαρία Φαραντούρη και τη Μελίνα Μερκούρη.

Στον Ωρωπό η κατάσταση της υγείας του επιδεινώνεται επικίνδυνα. Στο εξωτερικό ξεσηκώνεται θύελλα διαμαρτυριών. Προσωπικότητες, όπως οι Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Άρθουρ Μίλερ, Λόρενς Ολιβιέ και Ιβ Μοντάν, δημιουργούν επιτροπές για την απελευθέρωσή του. Τελικά, το 1970, υπό τις πιέσεις αυτές και με τη μεσολάβηση του Γάλλου πολιτικού και συγγραφέα Ζαν Ζακ Σρεβάν Σρεμπέρ, η δικτατορία τον αφήνει να φύγει στο Παρίσι.

Το ίδιο έτος γίνεται πρόεδρος του ΠΑΜ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕεσ. Από την απελευθέρωσή του και μέχρι την πτώση της δικτατορίας τον Αύγουστο του 1974, δίνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο προπαγανδίζοντας την αντίσταση του ελληνικού λαού και ζητώντας την πτώση της δικτατορίας. Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα τα τραγούδια του ακούγονται παράνομα και γίνεται σύμβολο αντίστασης.

Το 1972 ιδρύει την πολιτική κίνηση «Νέα Ελληνική Αριστερά» και γίνεται συνιδρυτής του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης. Το 1974 ήταν υποψήφιος βουλευτής Β΄ Πειραιά με την «Ενωμένη Αριστερά». Το 1975 επανεξελέγη μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΑ, ενώ το 1978 συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ. Έναν χρόνο αργότερα έγινε ιδρυτικό μέλος της Κίνησης για την Ενότητα της Αριστεράς (ΚΕΑ).

Μουσικά, στο διάστημα 1967 έως 1980 στρέφεται ιδιαίτερα στη σύνθεση κύκλων τραγουδιών, συνθέτοντας 22 κύκλους, ανάμεσά τους και τα «Τραγούδια του αγώνα», «Ο ήλιος και ο χρόνος», «Μυθιστόρημα», «Αρκαδίες I, II, III, IV, VIII, X, XI», «Μπαλάντες» και άλλα. Αξιομνημόνευτη είναι η σύνθεση του Canto General, ένα παγκοσμίως αγαπημένο έργο βασισμένο στο ποίημα του Πάμπλο Νερούντα. Το έργο άρχισε να συντίθεται στο Παρίσι το 1972, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε στο φεστιβάλ της Humanité τον Σεπτέμβριο του '74, ενώ στην Ελλάδα ακούστηκε για πρώτη φορά στις μεγάλες συναυλίες που έγιναν στο Στάδιο Καραϊσκάκη και στο Γήπεδο του Παναθηναϊκού τον Αύγουστο του 1975.

Το 1981 εξελέγη βουλευτής Β΄ Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και το 1985 βουλευτής Επικρατείας πάλι με το ΚΚΕ. Το 1987 υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ελληνοτουρκικής Επιτροπής Φιλίας. Το 1989 γίνεται, μαζί με τον σκηνοθέτη Θεόδωρο Αγγελόπουλο, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, η οποία απονέμει τα βραβεία «Φελίξ». Στις 16 Οκτωβρίου 1989 συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Εξελέγη στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και επανεξελέγη στις εκλογές του Απριλίου του 1990. Και στις δύο περιπτώσεις κατέθεσε δήλωση ανεξαρτήτου βουλευτή, συνεργαζόμενου με τη ΝΔ. Όπως είχε δηλώσει στον Τύπο, στρατεύτηκε με τη ΝΔ «η οποία είναι η ισχυρή έπαλξη που μπορεί να βγάλει τον τόπο από τα εθνικά αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε από την οκτάχρονη πολιτική του ΠΑΣΟΚ». Από τις 29 Νοεμβρίου 1989, έως τις εκλογές της 8ης Απριλίου 1990 υπήρξε ανεξάρτητος βουλευτής συνεργαζόμενος με τη Νέα Δημοκρατία.

Τον Απρίλιο του 1990 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, μέχρι τον Αύγουστο του 1991, οπότε ανέλαβε υπουργός Επικρατείας. Στις 30 Μαρτίου 1992, παραιτήθηκε από το αξίωμα του υπουργού για να αφοσιωθεί, όπως ανέφερε, στο συνθετικό του έργο. Ταυτόχρονα, δήλωσε υποστήριξη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και συμμετοχή στις εργασίες της Βουλής ως ανεξάρτητος βουλευτής συνεργαζόμενος με τη ΝΔ.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 1992 υπέβαλε την παραίτησή του από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, επειδή δέχθηκε στο διαγωνιστικό της τμήμα ταινία προερχόμενη από τη δημοκρατία των Σκοπίων, ως προερχόμενη από τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Το 1992 συνέθεσε τον ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης και την ίδια χρονιά, στις 12 Οκτωβρίου, κατέθεσε δήλωση ανεξαρτησίας στο προεδρείο της Βουλής, τερματίζοντας τη συνεργασία του με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στις 9 Μαρτίου 1993 παραιτήθηκε από βουλευτής και ανέλαβε γενικός διευθυντής των μουσικών προγραμμάτων της ΕΡΤ.

Στις 16 Ιουνίου 1994 παραιτήθηκε από τη θέση του γενικού διευθυντή των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου και τη γενική διεύθυνση της ΕΡΤ για προσπάθεια θανάτωσης του οργανισμού δια της μεθόδου της ασφυξίας. Η παραίτησή του έγινε δεκτή από το ΔΣ της ΕΡΤ στις 5 Οκτωβρίου. Τον Ιούνιο του 1996, ορίστηκε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού που συστάθηκε από την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.

Την 1η Δεκεμβρίου του 2010 ανακοίνωσε την ίδρυση Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών με το όνομα «Σπίθα» ενάντια στο καθεστώς του «Μνημονίου», με στόχο τη συμμετοχή του κάθε ανεξάρτητου πολίτη για την έξοδο της χώρας από τη βαθιά κρίση, στην οποία την υποχρέωσαν η διεθνής κρίση του καπιταλισμού και οι εξαρτημένοι από διεθνή κέντρα εξέχοντες πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι. Την 1η Φεβρουαρίου 2012 μαζί με τον Μανώλη Γλέζο και τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργο Κασιμάτη παρουσίασαν την πολιτική κίνηση «ΕΛΑΔΑ» (Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση) με σκοπό τη συγκρότηση ενός μεγάλου αντιμνημονιακού μετώπου.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2013 ανακοίνωσε την «αποστρατεία» του από την πολιτική ζωή της χώρας, χωρίς ωστόσο να σταματήσει τις παρεμβάσεις ως το τέλος, όπως όταν τον Μάιο του 2017, μαζί με άλλους ανθρώπους του πνεύματος, καλούσε τον κόσμο να κατέβει στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθεί «ενάντια στο πραξικοπηματικό και καταστροφικό 4ο μνημόνιο».

Τέλος, δυο σημαντικά μουσικά γεγονότα σημάδεψαν το 2017 όσον αφορά τον σπουδαίο συνθέτη: Η συναυλία που έδωσε στις 24 Μαΐου 2017 στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας η ιστορική ορχήστρα της πόλης, παίζοντας τρία συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη (2η και 3η Συμφωνία και το «Οιδίπους Τύραννος») υπό τη διεύθυνση του Baldur Brönnimann, καθώς και η παράσταση - αφιέρωμα «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ» στο Καλλιμάρμαρο στις 19 Ιουνίου. Για πρώτη φορά 1.000 χορωδοί από 30 πόλεις της Ελλάδας σχημάτισαν μία πελώρια χορωδία, η οποία με τη συνοδεία Συμφωνικής Μαντολινάτας απέδωσαν μερικά από τα αριστουργήματα του μεγάλου δημιουργού.

Βραβεία και διακρίσεις

Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις, όπως το βραβείο ειρήνης «Λένιν» της Σοβιετικής Ένωσης (1983), το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος που του απονεμήθηκε στις 24 Ιουλίου 1995 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο , καθώς και το παράσημο του αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής, ανώτατη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας (Μάρτιος 1996). Στις 27 Μαΐου 1996 το Πανεπιστήμιο Αθηνών τον αναγόρευσε «ομοθύμως» επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και τον Μάρτιο του 2000 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Τον Ιούλιο του 2002 τιμήθηκε με το γερμανικό μουσικό βραβείο «Έριχ Κόρνγκολντ» και τον Μάιο του 2005 με το διεθνές βραβείο μουσικής για το 2005 από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής και την UNESCO. Επίσης, τον Μάρτιο του 2007 τιμήθηκε με τον Ταξιάρχη της Λεγεώνας της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ τον Μάιο του 2013 η Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τον εξέλεξε επίτιμο μέλος της και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους έγινε η επίσημη τελετή υποδοχής του.

Βιβλία

Πλούσιο είναι και το συγγραφικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Μεταξύ άλλων έγραψε τα βιβλία «Το χρέος» (δύο τόμοι), εκδ. Τετράδια της Δημοκρατίας 1970-1971, «Μουσική για τις μάζες», εκδ. Ολκός, 1972, «Στοιχεία για μια νέα πολιτική», «Δημοκρατική και συγκεντρωτική αριστερά», εκδ. Παπαζήση, 1976, «Οι μνηστήρες της Πηνελόπης», εκδ. Παπαζήσης, 1976, «Περί Τέχνης», 1976, εκδ. Παπαζήση, «Η αλλαγή. Προβλήματα ενότητας της Αριστεράς», 1978, «Μαχόμενη Κουλτούρα», 1982, «Για την ελληνική μουσική», 1983 (το 1986 επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη), «Ανατομία της σύγχρονης μουσικής», εκδ. Σύγχρονη Εποχή, 1983, «Star Sυstem», εκδ. Κάκτος, 1984, «Οι δρόμοι του αρχάγγελου» (αυτοβιογραφία σε πέντε τόμους), εκδ. Κέδρος, 1986-1995, «Ζητείται Αριστερά», εκδ. Σιδέρη, 1989, «Αντιμανιφέστο», εκδ. Γνώσεις, «Πού πάμε;», εκδ. Γνώσεις, 1989, «Ανατομία της Μουσικής», εκδ. Αλφειός, 1990, «Να μαγευτώ και να μεθύσω», 2000, εκδ. Λιβάνη, «Το μανιφέστο των Λαμπράκηδων», εκδ. Ελληνικά Γράμματα, 2003, η τριλογία «Πού να βρω την ψυχή μου…», 2003, εκδ. Λιβάνη, με αποσπάσματα από συνεντεύξεις, άρθρα και ομιλίες του της τελευταίας δεκαετίας, «Μάνου Χατζηδάκι εγκώμιον», 2004, εκδ. Ιανός, «Σπίθα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και δυνατή», εκδ. Ιανός, 2011, «Διάλογοι στο λυκόφως-90 συνεντεύξεις», εκδ. Ιανός, 2016, και «Μονόλογοι στο λυκαυγές», εκδ. Ιανός, 2017.

Επίσης, συνέγραψε πολλούς κύκλους ποιημάτων που μελοποίησε ο ίδιος, μεταξύ των οποίων και «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού», «Ο Ήλιος και ο Χρόνος», «Αρκαδία Ι», «Αρκαδία VI» και «Αρκαδία X» και το «Τραγούδι της γης» από τη συμφωνία Νο 2. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλά έργα στα Γαλλικά.

Το προσωπικό αρχείο του παραχωρήθηκε από τον ίδιο στη Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη και είναι προσβάσιμο στους ενδιαφερόμενους μελετητές.

msn

 




Loxandra Lucas

η πρώτη γυναίκα, ηθοποιός, με σύνδρομο Down
που υπέγραψε χτες σύμβαση με το Εθνικό Θέατρο.

Η νεαρή, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, γράφει ιστορία, ανοίγοντας τον δρόμο και σε άλλους ηθοποιούς με σύνδρομο Down, να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους, καθώς σύντομα θα λάβει μέρος σε παράσταση με την σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου.

 

Παρασημοφορήσεις από την ΠτΔ - Στον Μ. Θεοδωράκη ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής© naftemporiki.gr Παρασημοφορήσεις από την ΠτΔ - Στον Μ. Θεοδωράκη ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής

 Τιμητικές διακρίσεις θα απονείμει μετην ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίαςη Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. 

 Συγκεκριμένα, θα απονείμει: 

   Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής  στον σπουδαίο Συνθέτη και Αγωνιστή Μίκη Θεοδωράκη. 

   Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος  στουςΛίνο -Αλέξανδρο Σισιλιάνο,Καθηγητή Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, καθώς και στον Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. 

   Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος  στον Βασίλειο Θεοχαράκη, Επιχειρηματία, Ζωγράφο, Πρόεδρο του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. 

   Τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας  στηνΑλίκη Περρωτή - Κωνσταντοπούλου. 

   Τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος  στον Συγγραφέα Θανάση Βαλτινό. 

   Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρος  στον Κωνσταντίνο Δασκαλάκη, Καθηγητή στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων - Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του MIT και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ, καθώς και στον Αλβέρτο Μπουρλά, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer. 

   Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής  στους ποιητέςΝάσο Βαγενά και Μιχάλη Γκανά, καθώς και στους ζωγράφους Αλέξανδρο Λεβίδη και Γιώργο Ρόρρη. 

   Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος  στους: 

 Γεώργιο Βρακά, Γιατρό, Χειρουργό μεταμοσχεύσεων 

 Μιχαήλ Κοσμόπουλο, Αρχαιολόγο, Καθηγητή Πανεπιστημίου 

 Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου, Ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου 

 Βασίλειο Πατέρα, Ιδρυτή της Axion Hellas. 

 Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, Εθελοντή και εμπνευστή της Κοινωνικής Κουζίνας «Ο 'Αλλος 'Ανθρωπος» 

 Άρη Χριστοφέλλη, Μουσικό 

   Τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας  στους: 

 Ελένη Γαβριηλάκη, Γιατρό, Αιματολόγο 

 Ρέα Γαλανάκη, Συγγραφέα 

 Δόμνα Ευνουχίδου,Μουσικό 

 Βικτωρία Καρέλια, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια 

 Ντάρια Κοσκόρου, Διευθύντρια - Επιμελήτρια του Μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα 

 Ντόρα Μπακοπούλου, Μουσικό 

 Ρένη Πιττακή, Ηθοποιό 

   Τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος  στους: 

 Λεωνίδα Κουρσούμη, Βιβλιοπώλη, δημιουργό του Βιβλιοπωλείου των Αστέγων, καθώς και στον Αστυνομικό Χρήστο Πετμεζά. 

   Τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας   στους: 

 Μαρία Ανδρουλάκη, Νοσηλεύτρια 

 Μαρία Τσιαλέρα, Εκπαιδευτικό 

 Η τελετή παρασημοφόρησηςθα πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. 

msn

  

Πέθανε ο Τόλης Βοσκόπουλος


Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο γνωστός τραγουδιστής Τόλης Βοσκόπουλος.




Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σπουδαίος καλλιτέχνης έφυγε από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς.

Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ένας από τους σημαντικότερους τραγουδιστές στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, και μακράν ο πιο εμπορικός.




cnn.gr

 

Ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Α. Χριστοδούλου

στο 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστημιακό συνέδριο στην Ύδρα (11 έως 14 Ιουλίου)

Από τη θεατρική παράσταση «ΕΠΤΑ», ίσως το πιο δραματικό απόσπασμα του έργου, γραμμένο από την αιχμηρή πένα του γνωστού βραβευμένου συγγραφέα, που ανέβηκε το Φεβρουάριο του 2019 στο Broadway, θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν όσοι θα παρευρεθούν στο 7ο Πανεπιστημιακό συνέδριο που θα λάβει χώρα στο όμορφο νησί της Ύδρας!

Το επίμαχο απόσπασμα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου, αποκαλύπτει ένα συγκλονιστικό διάλογο 25 περίπου λεπτών, μεταξύ του Δημήτρη Υψηλάντη και της Μαντώ Μαυρογένους και θα παιχτεί, την 1η ημέρα του Συνεδρίου, (11/7 και ώρα 21.00 ) στην Αίθουσα Συναυλιών Μελίνα Μερκούρη.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, τους δυο ήρωες, εκτός από την αγάπη τους για την πατρίδα, τους ένωσε κι ένας θυελλώδης έρωτας. Η συνάντηση των δύο στο θεατρικό κείμενο, επιτυγχάνεται, όταν ήδη έχουν φύγει από την ζωή. Έτσι, απελευθερωμένοι απ όλα και από όλους, διατηρώντας πάντα ο κάθε ένας την δυνατή προσωπικότητά του, μπορούν να πουν τα οτιδήποτε, πλέον, χωρίς όμως κανέναν ενδοιασμό.

Τις δύο σημαντικές μορφές της Επανάστασης θα ενσαρκώσουν ο Μάριος Τζανακάκης και η Νατάσα Σπαγαδώρου.

Στην συγκεκριμένη διεθνούς εμβέλειας εκδήλωση, θα παρευρεθεί ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Παυλόπουλος, ο οποίος θα μιλήσει για τον Ελληνικό Πολιτισμό και την γλώσσα, ο κ. T.Goad, εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού ενώ είναι έμπρακτη και η υποστήριξη από το Ίδρυμα Macquarie Greek Studies Foundation Limited της Αυστραλίας.

Θα μιλήσουν ακόμα επιστήμονες από όλο τον κόσμο, ενώ θα υπάρξει συμμετοχή, του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης, και της Ελληνο-Καναδικής Ένωσης Πανεπιστημιακών του Οντάριο.

Από την Ακαδημαϊκή κοινότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο, θα συμμετέχουν επίσης ως ομιλητές, Πανεπιστημιακοί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Πατρών, Δυτικής Αττικής, καθώς επίσης από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αλλά και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Από Πανεπιστήμια του εξωτερικού θα συμμετέχουν καθηγητές από: Harvard University, Stanford University, GranadaUniversity, Université Paul-Valéry Montpellier, Macquarie University, Ocean County College κ.α.

Τέλος, σημαντική είναι και η παρουσία των δημοσιογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς επίσης πλάνα της όλης εκδήλωσης, θα προβληθούν από το CNN.

Να σημειώσουμε, τέλος, πως ιδρύτρια κ διευθύντρια του κορυφαίου αυτού θεσμού, είναι η καθηγήτρια γλωσσολογίας κ Ελληνικής γλώσσας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ Harvard University, διευθύντρια μελέτης κοινωνικών θεμάτων, κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη.






 


   



Η  Διεθνους φήμης Soprano Γιέλενα Γιοβάνοβιτς Μπακοπούλου παραχώρησε στην δημοσιογράφο Βάλια Αμπατζή συνέντευξη για την εκπομπη Lets Talk του διαδικτυακού καναλιού Kato apo to Avlaki TV. Χρόνια κάτοικος Τρίπολης η Γιέλενα, ερωτική μετανάστρια, μας μιλάει για την παιδική της ζωή και τις σπουδές της στην Σερβία, τα επαγγελματικά της ταξίδια, τον γάμο της στην Τρίπολη και την οικογενειά της, για τα talent show, τα όνειρά της και πολλά άλλα. Ευχαριστούμε το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης για την φιλοξενία των γυρισμάτων μας

   




Η Δημοσιογράφος και Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου της Unesco Pireus& Islands και της International Action Art Βάλια Αμπατζή επισκέφτηκε σήμερα το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης όπου συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Δημήτριο Φωτόπουλο.
Συζητήθηκε η μελλοντική συνεργασία της Unesco Pireus& Islands και της International Action Art με το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης

Β. Αμπατζή:
Καλώ τους συνδημότες μου να στηρίξουν το Πολεμικό Μουσείο που είναι στολίδι για την πόλη μας! Επισκεφτείτε το!

 


 



Ανάρτηση Ματθαίου Γιαννούλη:


ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε ολους που με παιρνετε τηλεφωνο για να κανουμε εκδηλωσεις φετος, αλλά λόγω δυσαρεστων γεγονοτων και αγαπημενων προσωπων (γνωστων και αγνωστων) που μολις έμαθα...αποφάσισα να μη συμμετεχω φετος σε καμμιά εκδήλωση. Ο ιός θερίζει δυστυχως και επειδη ειμαι ανθρωπος της παρεας, δεν μπορώ να πω στον αλλο που θα με πλησιασει στην εκδηλωση οτι δεν μπορω να τον χαιρετισω η να μην κατσω μαζι του στο τραπέζι. ΟΠΟΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΠΟΥΘΕΝΑ! Και παλι σας ευχαριστω και θα τα λεμε απο δω με νεα τραγουδια πάντα και με αυτη την καθημερινη επικοινωνια που εχουμε! Δεν είμαι λεφτάς να μπορω να τα βγαλω περα οπως θελω....αλλα ενα πιάτο φαί θα το χουμε δοξα το Θεό! Επειδη λοιπον προηγειται η υγεία.....οι λογαριασμοί ας περιμένουν! Καλο καλοκαιρι σε ολους μας και ΕΥΧΟΜΑΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ! Καλη συνεχεια στη μερα σας!!!!!!

 











Ένας μεγάλος καλλιτέχνης με μεγάλη προσφορά προς την Αρκαδια ο Δημήτρης Ταλαγάνης έφυγε απο την ζωή.
Την τελευταία του πνοή άφησε στα 76 χρόνια του, ο ζωγράφος και αρχιτέκτονας, Δημήτρης Ταλαγάνης «χτυπημένος» από τον κορoναϊό



Ο Δημήτρης Ταλαγάνης γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1945 και έζησε στην Αρκαδία τα παιδικά του χρόνια· μετά μετακόμισε στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το 1964, οπότε και έφυγε στο εξωτερικό.



Σπούδασε με υποτροφία στο Αρχιτεκτονικό Ινστιτούτο της Μόσχας και το 1971 πήρε δίπλωμα και μάστερ αρχιτεκτονικής. Επίσης έλαβε το πρώτο βραβείο για το σχεδιασμό του Νέου Μουσείου Λένιν. Η μελέτη αυτή εκτέθηκε για ένα χρόνο στην έκθεση των επιτευγμάτων της Σοβιετικής Τεχνολογίας και Επιστήμης, στην οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο.

Το 1970 επίσης διακρίθηκε στην παγκόσμια έκθεση OSAKA EXPO 1970 για το σχεδιασμό μιας πόλης 40.000 κατοίκων. Το 1971 πραγματοποίησε μια μελέτη εκμετάλλευσης του Φαληρικού όρμου, όπου πρότεινε την κατασκευή του Νέου Αθηναϊκού Θεάτρου. Το 1971 άρχισε επίσης να ζωγραφίζει.

Η πρώτη του έκθεση ζωγραφικής ήταν στο στο salon d’automne του Grand Palais des Champs Élysées στο Παρίσι το 1973. Η δουλειά αυτή ήταν εμπνευσμένη από τον Γιώργο Σεφέρη.

Συνεργάστηκε με τον Γάλλο συγγραφέα και σκηνοθέτη Ζακ Λακαριέρ για να ανεβάσουν το έργο Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου.

Επίσης πραγματοποιήθηκε έκθεση με έργα του το 1974 στο Foyer Royal de l’ Odéon. Τον Αύγουστο του 1974 γύρισε στην Ελλάδα, όπου συνέχισε να εργάζεται ως αρχιτέκτονας. Επίσης, άρχισε να εκθέτει έργα του σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα. Το 1987 εκθέτει τα έργα του στο Μητροπολιτικό Μουσείο του Τόκιο. Το 1998 διεκδίκησε τη δημαρχία της Τρίπολης, όταν αναδείχθηκε αντιδήμαρχος πολιτισμού.

Ο Δημήτρης Ταλαγάνης έχει φιλοτεχνήσει το αναμνηστικό μετάλλιο στη συνάντηση Ρέιγκαν – Γκορμπατσόφ, την ποιμαντική ράβδο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, το μετάλλιο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, τα αναμνηστικά της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 και το δίσκο της εκεχειρίας.

Επίσης έχει σχεδιάσει το Άλσος των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.









Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών άφησε ο γνωστός σκηνοθέτης, Τάκης Βουγιουκλάκης.



Ο αδερφός της αείμνηστης Αλίκης «έσβησε» αθόρυβα στον ύπνο του από ανακοπή καρδιάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Γεννημένος στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1939, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Ρώμη όπου σπούδασε Κοινωνιολογία και κατόπιν, σκηνοθεσία στο Centro Sperimentale di Cinematografia (C.S.C.).

Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα εργάστηκε ως βοηθός δίπλα σε Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διεύθυνση παραγωγής στις εταιρείες Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης και Φίνος Φιλμ, τη “χρυσή περίοδο” του ελληνικού κινηματογράφου.



Το 1963 δραστηριοποιείται σκηνοθετικά στο ραδιόφωνο, σκηνοθετώντας περισσότερα από 40 θεατρικά έργα, ενώ από το 1969 στρέφεται στην τηλεόραση όπου σκηνοθετεί σίριαλ, σόου και εορταστικά προγράμματα.

Το 1970 ξεκινά την κινηματογραφική σκηνοθετική του καριέρα., ενώ το 1975 αποφασίζει να ιδρύσει στην Αθήνα εταιρεία παραγωγής ταινιών, θεατρικών παραγωγών και τηλεοπτικών προγραμμάτων.

Το 1976 καταπιάνεται με τη θεατρική σκηνοθεσία, “ανεβάζοντας” συνολικά 52 θεατρικές παραστάσεις, ενώ τη δεκαετία του ’80 σκηνοθετεί και αρκετές ταινίες βίντεο.


Από τον πρώτο του γάμο έχει ένα γιο, τον Γιάννη Βουγιουκλάκη, ο οποίος γεννήθηκε το 1961.

topontiki

 





Στην εκπομπή ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ EXPRESS της δημοσιογράφου Βάλιας Αμπατζή στο Vinylio Radio ήταν σήμερα καλεσμένος ο τραγουδιστης Ματθαίος  Γιαννούλης και μίλησε για όλα!

Δείτε τι είπε για διαδικτυακές συναυλίες, νέους τραγουδιστές  ,για την σημερινή κατάσταση κ.α.:



H Βίκυ Ντούλια γεννήθηκε στην Αθήνα στις 20 Οκτωβρίου. Έχει μεγάλη εμπειρία στο χώρο της Ψυχαγωγίας με συμμετοχές σε Θεατρικές Παραστάσεις, Τηλεοπτικές Σειρές & Κινηματογραφικές Ταινίες. Έχει κάνει σπικάζ με τον Σπύρο Μπιμπίλα, ενώ παράλληλα & Κινησιολογία & Χορογραφίες με την Νερίνα Ζάρπα. Υποκριτική στην κάμερα με καθηγήτρια την Ρέινα Εσκενάζυ. Ήταν ακόμα μαθήτρια της Πέπης Μοσχοβάκου, όπου πρωτοξεκίνησε μαζί της επαγγελματικά στο θέατρο & αγαπημένο παιδί του Δημήτρη Καταλειφού.

Σπουδές
Από το 2007 έως το 2010, παρακολούθησε & συμμετείχε στο εργαστήρι Θεάτρου στο Πολιτιστικό Κέντρο Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Μελισσίων με επικεφαλή τον κ. Μιχαήλ Γιαννικάκη. Εκεί, παρακολούθησε τα εξής μαθήματα: Θεατρικό παιχνίδι, Θέατρο εφήβων, Θέατρο ενηλίκων, Σεμινάρια ορθοφωνίας & Σεμινάρια Κινηματογράφου. Ανέβηκαν παραστάσεις στον Δήμο Μελισσίων, Δήμο Πεντέλης, Δήμο Λαυρίου, Δήμο Ωροπού & Δήμο Ερέτριας.
Από το 2010 ως το 2012, παρακολούθησε και συμμετείχε στην Θεατρική Ομάδα Ενηλίκων του Δήμου Πεντέλης με επικεφαλή την κα Άννα Φωτοπούλου.
Ακολούθησαν μετά οι Σπουδές & τα Σεμινάρια:
ΙΕΚ ΑΚΜΗ — Παιδαγωγός Προσχολικής Αγωγής Δημιουργίας & Έκφρασης Δραστηριοτήτων (2010–2012)
Mediterranean College — Τμήμα Υποκριτικής & Κινηματογράφου (2012–2014)

Ξένες γλώσσες
Α) Γλώσσα DIPLOME D’ ETUDES EN LANGUE FRANCAISE
Επίπεδο B1
Β) Γλώσσα LOWER MICHIGAN ENGLISH
Επίπεδο: B2

Σεμινάρια — Επιμόρφωση
Συνέδριο στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Ναύπλιο με θέμα ‘’Κουκλοθέατρο, το Θέατρο της Εμψύχωσης Πειραματισμοί με άψυχους Πρωταγωνιστές (7/8 & 9 Οκτωβρίου 2010)
Συμμετοχή στο Σεμινάριο με θέμα ‘’Η ΔΙΑΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ’’ που πραγματοποιήθηκε στο ΙΕΚ AKMH(2/11/2010)
5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης, με τίτλο ‘’Νέες μοφές Παιδικής & Εφηβικής Κακοποίησης: Δυνατότητες αντιμετώπισης & πρόληψης’’, που οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης & το Τμήμα Ψυχολογίας του Hellenic American University Inc (16/17 & 18 Μαίου 2011)
Συμμετοχή στο Σεμινάριο με θέμα ‘’ΤΟ ΑΓΕΝΝΗΤΟ ΠΑΙΔΙ & Η ΜΗΤΡΙΚΗ ΑΓΑΠΗ’’ που πραγματοποιήθηκε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ (07/06/2011)
Συμμετοχή στο Σεμινάριο με θέμα ‘’ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΧΟΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ’’ που πραγματοποιήθηκε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ (08/06/2011)
Συμμετοχή στο Βιωματικό Σεμινάριο με θέμα ‘’Το Θεατρικό παιχνίδι μέσα από την τεχνολογία’’ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο καλλιτεχνικής αγωγής ‘’Το Πολύτεχνο’’ διάρκειας 12 ωρών
Συμμετοχή στο Σεμινάριο με θέμα ‘’ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ-ΑΥΤΟΑΝΤΙΛΗΨΗ’’ που πραγματοποιήθηκε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ (02/02/2012)
Συμμετοχή στο Σεμινάριο με θέμα ‘’ΜΗΤΡΙΚΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ’’ που πραγματοποιήθηκε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ (12/06/2012)
Συμμετοχή στο Σεμινάριο με θέμα ‘’Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ’’ που πραγματοποιήθηκε στο ΙΕΚ AΚΜΗ (14/06/2012)
Πιστοποιητικό Παρακολούθησης στο επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα ‘’ADVANCED MASTER CLASS-ΜΕΤΑΓΛΩΤΙΣΣΕΙΣ’’ που πραγματοποιήθηκαν τα μαθήματα στην Αθήνα το ακαδημαικό έτος 2012–2013
Συμμετοχή στο Σεμινάριο master class με εισηγήτρια την κα ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ & θέμα ‘’ Η Τέχνη της Υποκριτικής στον Κινηματογράφο’’ που πραγματοποιήθηκε στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ διάρκειας 10 ωρών (10/04/2013)
Παρακολούθηση μαθημάτων φωνητικής σύγχρονου τραγουδιού με δάσκαλο τον κ. Σπύρο Παζιώτη στο σύλλογο ‘’92Art’’ στην Δάφνη, τα έτη 2014–2016
Συμμετοχή-Δίπλωμα στην παιδική έκθεση ζωγραφικής του ΠΕ.Α.Π Δήμου Λυκόβρυσης-Πεύκης (Ιούνιος 2019)
Σεμινάριο Explore Enterprise, μέρος του Prince’s Trust International Enterprise Programme, Corallia (Δεκέμβριος 2019)
Ημερίδα με θέμα ‘’Βία Κατά των Γυναικών’’ από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την ΧΕΝ Ιωαννίνων, μέσω πλατφόρμας Zoom (Νοέμβριος 2020)

Επαγγελματική Εμπειρία
Baby sitting & Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών (ηλικίας 10 μηνών & 2χρονών) από το 2011 ως το 2016 Συστάσεις: κα Βρέττα Σοφία, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Like You — Διαφημιστική Εταιρεία (Μελίσσια), Promotions προϊόντων, Public Relations, Προωθήσεις Καλλιτεχνών (2012–2016)
Πρακτική στον παιδικό σταθμό Flopsy Bunnies Playground: (08/10/2010 έως 21/02/2011), (22/02/2011 έως 05/07/2011), (17/10/2011 έως 24/02/2012) & (29/02/2012 έως 10/07/2012)
Τραγούδι & Φωνή δίπλα στον Μουσικό & Καθηγητή Ορθοφωνίας Σπύρο Παζιώτη & στις Μουσικές Σκηνές Athenaum Kelari, Jazz Point & Αλυκό (2015–2016)
Φωτογραφήσεις για διαφημιστικά προϊόντα & sites & καταλόγους

Συμμετοχές σε Θεατρικές Παραστάσεις
Χριστουγεννιάτικες Παραστάσεις & Χριστουγεννιάτικα Δρώμενα, Ξωτικό & Άγιος Βασίλης, στο Δήμο Μελλισίων (2007–2009)
ΜΟΝΟΜΑΝΙΑ (2009) από το Πολιτιστικό Κέντρο Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού του Δήμου Μελισσίων.
Ρωμαίος & Ιουλιέτα του Μποστ (2010), Δήμος Πεντέλης
Εργάστηκε στο Θέατρο Δία Δύο (2013 & 2014) ως βοηθός σκηνοθέτης της Πέπης Μοσχοβάκου.
Συμμετείχε σε περιοδείες που έγιναν στους Δήμους Κέας, Πατρών, Νίκαιας, Ρέντη, Θεσσαλονίκης, Δράμας, Καβάλας & Μυκόνου κατά την διάρκεια της χρονιάς 2014.
‘’Η Φαλακρή Τραγουδίστρια’’ του Ιονέσκο (2013), Θέατρο Σημείο στη Καλλιθέα
Οι Κομμώτριες του Χάρη Σώζου (2013), Θέατρο Σημείο στη Καλλιθέα
Οι πιο Δυνατές της Άννα Αδριανού (2014) σε Σκηνοθεσία Πέπη Μοσχοβάκου


Συμμετοχές σε Τηλεοπτικές Σειρές
Κλεμμένα Όνειρα (2013–2014) Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αρβανίτης, Θανάσης Ιατρίδης, Γιάννης Σπυρώνης (1ος-3ος κύκλος), Ρέινα Εσκενάζυ (4ος κύκλος)
Δικαίωση (2014–2015) Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αρβανίτης, Θανάσης Ιατρίδης,
Τρίχες (2014) Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Κάτω Παρτάλι (2014–2015) Σκηνοθεσία: Αμαλία Γιαννίκου
Εθνική Ελλάδος (2015) Σκηνοθεσία: Αντώνης Αγγελόπουλος

Ταινίες μικρού μήκους
Ροδούλα (2009) Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Γιαννικάκης
Προσευχή (2014) Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος
Αν-ηθικόν/Ανήθικον (2016) Σκηνοθεσία: Γιώργος Τριανταφύλλου

Κινηματογράφος
Ζητείται Ψεύτης (2010) Σκηνοθεσία: Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Αν… (2012) Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Ένας άλλος κόσμος (2015) Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Ουζερί Τσιτσάνης (2015) Σκηνοθεσία: Μανούσος Μανουσάκης
Ρισάλτο (2016) Σκηνοθεσία κηνοθεσία: Βασίλης Βαφέας
Έτερος Εγώ (2016) Σκηνοθεσία Σωτήρης Τσαφούλιας
Re-action (2017) Σκηνοθεσία Αρτέμης Σαμοθράκης

Συμμετοχές σε Μουσικά Βίντεο
Χόρεψε μαζί μου merengue (2015) — Greco Latino ft. Mr. Bachata
Ο Πίθηκας (2016) — Greco Latino
Κα-chica (2017) — Greco Latino

Ενδιαφέροντα — Ενασχολήσεις
Αρθρογράφος Ηλεκτρονικού Ενημερωτικού-Προωθητικού Site ‘’Speak Freely’’, στο οποίο είναι η ιδιοκτήτρια 100% (Απρίλιος 2019 έως σήμερα)
Συγγραφή Θεατρικών Κειμένων & Σενάρια Ταινιών
Προωθήσεις & Διαφημίσεις Προϊόντων/Παραστάσεων
Παρακολούθηση πολλών θεατρικών παραστάσεων από παιδικών μέχρι σήμερα
Παρακολούθηση Αισθηματικών-Βιογραφικών-Δραματικών-Κωμικώ-Ιστορικών Ταινιών
Ποίηση
Επισκέψεις σε μουσεία & αρχαιολογικούς χώρους τόσο στην Ελλάδα αλλά & στο εξωτερικό
Διάβασμα Ψυχολογικών, Φιλοσοφικών & Θεατρικών Κειμένων
Ταξίδια σε Ελλάδα & σε Εξωτερικό



info@speakfreely.gr