ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ 2020 ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

Η ONLINE ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ

ΚΑΙ ΟΙ ΦΕΤΙΝΟΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΙ

 

Μια διαφορετική τελετή απονομής των Θεατρικών Βραβείων Κοινού παρακολούθησαν το απόγευμα της Κυριακής 29 Νοεμβρίου, οι χιλιάδες θεατρόφιλοι που μπήκαν στην διαδικτυακή πλατφόρμα του θεσμού, για να χειροκροτήσουν από το χώρο τους, τους καλύτερους του ελληνικού θεάτρου.

Εικοστή δεύτερη χρονιά για τα Θεατρικά  Βραβεία Κοινού και οι αναγνώστες του Αθηνοράματος, παρά την απότομη διακοπή της σεζόν, παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατρικά έργα, βαθμολόγησαν παραστάσεις, ερμηνείες , σκηνικά, κοστούμια, μουσικές, φώτα και τελικά απένειμαν 26 βραβεία σε οκτώ παραστάσεις. Το βραβείο της καλύτερης παράστασης απέσπασε η «Βασίλισσα της ομορφιάς», με την Ελένη Σκότη να κερδίζει και το πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας ενώ η πρωταγωνίστρια της παράστασης Αγορίτσα Οικονόμου αναδείχθηκε η καλύτερη γυναικεία ερμηνεία της χρονιάς. Το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλο πήγε στον Τάσο Ιορδανίδη για την ερμηνεία του στον «Πατέρα».

Όπως τόνισε ο παρουσιαστής και σκηνοθέτης της βραδιάς, ο κομψός και αεικίνητος Γιώργος Παπαγεωργίου, «αυτά τα βραβεία, στις συνθήκες που βιώνουμε αποκτούν μια άλλη βαρύτητα πέρα από την πρωτιά και την αναγνώριση. Την υπενθύμιση πως οι άνθρωποι της σκηνής και οι άνθρωποι της πλατείας είναι ένα σύνολο ενωμένο και απαραίτητο για να γεννηθεί η μαγεία που λέγεται θέατρο»

Δίπλα στον Γιώργο Παπαγεωργίου, στη φιλόξενη σκηνή του θεάτρου Άλφα, όπου στήθηκε η άρτια αυτή παραγωγή του Αθηνοράματος και η οποία σκηνή μεταμορφώθηκε σε διαδικτυακό πλατό, βρέθηκαν η Κάτια Δανδουλάκη, ο Γιώργος Καραμίχος και ο  Γιάννης Στάνκογλου συζητώντας και σχολιάζοντας τη θεατρική πραγματικότητα και ανακοινώνοντας τους φετινούς βραβευμένους.

Για να φτάσουν τα βραβεία στα χέρια των ηθοποιών και των σκηνοθετών, ο Γιώργος Παπαγεωργίου «διακτινίστηκε» σε όλη την πόλη, μέσα από 10 διαφορετικά short movies τα οποία γυρίστηκαν πάνω σε ευφάνταστα σενάρια ειδικά γραμμένα για τον κάθε βραβευμένο. Έτσι, η Αγορίτσα Οικονόμου είδε το βραβείο της να φτάνει ουρανοκατέβατο με ένα drone, η Φαίδρα Δρούκα το παρέλαβε από έναν πλανόδιο μουσικό ενώ η Μαρίνα Ασλάνογλου ανακάλυψε ότι η επιτυχία πίνεται παγωμένη καθώς βρήκε το δικό της μέσα σε ένα ψυγείο περιπτέρου. Ο θίασος του «Πατέρα» επιφύλαξε ένα surprise party στον Τάσο Ιορδανίδη για την απονομή του βραβείου του, το φάντασμα από τον «Άμλετ» έδωσε το βραβείο στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και ο Νίκος Κουρής παρέλαβε το δικό του από ταχυμεταφορέα σταματημένο σε φανάρι την ώρα που απολάμβανε τη βόλτα του με το αυτοκίνητο. Όσον αφορά στους σκηνοθέτες, ο Γιώργος μετά βίας πρόλαβε τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο την ώρα που κατέβαζε τα ρολά του θεάτρου του για να πάει στην Άνδρο, ενώ ο Βασίλης Μπισμπίκης παρέλαβε το βραβείο του την ώρα που οξυγονοκολλούσε κάτι σίδερα στο καινούργιο του θέατρο. Με την Κατερίνα Ευαγγελάτου τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα, αφού το βραβείο αποδείχθηκε πως βρισκόταν σε μια κρύπτη του σκηνικού τουθεάτρου ενώ το βραβείο της Ελένη Σκότη έφτασε μέσα σε ένα καλάθι που ήρθε από ψηλά.

Οι απονομές στις τρεις καλύτερες παραστάσεις έγιναν στη σκηνή του θεάτρου Άλφα από την Κάτια Δανδουλάκη και τον Γιώργο Παπαγεωργίου με τους θεατρικούς επιχειρηματίες να δημιουργούν μια χαρούμενη και ζωντανή ατμόσφαιρα και τον παρουσιαστή να κλείνει την τελετή με αισιόδοξο τόνο παροτρύνοντας τους θεατές να δουν όσο περισσότερες παραστάσεις γίνεται τη νέα σεζόν, να στηρίξουν το θέατρο και τους ανθρώπους τους όσο μπορούν και παράλληλα, αξιολογώντας και βαθμολογώντας έργα και συντελεστές, να γίνουν κομμάτι του μοναδικού ελληνικού θεσμού που ενώνει τη σκηνή με την πλατεία.

Η τελετή απονομής των 21ων Θεατρικών Βραβείων διεξάγεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.

Χορηγός Θεατρικών Βραβείων: Cardhu Single Malt Whisky

Χορηγός Θεατρικών Βραβείων: Tonotil

Πληροφορίες:

Μυρτώ Απαλοπούλου, 6936984579     Ειρήνη Λαγουρού  6977247725

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

 

ΚΑΛΥΤΕΡΗ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

1ο Βραβείο:     Η βασίλισσα της ομορφιάς 

2ο Βραβείο:     Ο πατέρας     

3ο Βραβείο:     Άμλετ

                       

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

1ο Βραβείο:     Ελένη Σκότη («Η βασίλισσα της ομορφιάς»)

2ο Βραβείο:     Κατερίνα Ευαγγελάτου («Άμλετ»)

3ο Βραβείο:     Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος  («Ο γιός»)

3ο Βραβείο:     Βασίλης Μπισμπίκης  («Ο πατέρας»)

                       

ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ          

1ο Βραβείο:     Τάσος Ιορδανίδης  («Ο πατέρας»)

2ο Βραβείο:     Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος («Άμλετ»)

3ο Βραβείο:     Νίκος Κουρής («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

                       

ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ      

1ο Βραβείο:     Αγορίτσα Οικονόμου  («Η βασίλισσα της ομορφιάς»)

2ο Βραβείο:     Φαίδρα Δρούκα («Το υπέροχό μου διαζύγιο»)

3ο  Βραβείο:     Μαρίνα Ασλάνογλου («Ο πατέρας»)

 

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ

1ο Βραβείο:    Μανόλης Παντελιδάκης («Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη»)

2ο Βραβείο:    Κωνσταντίνος Σκουρλέτης  («Το καινούργιο σπίτι»)

3ο Βραβείο:    Γιώργος Γαβαλάς («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ          

1ο Βραβείο:     Νίκος Χαρλαύτης («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

2ο Βραβείο:     Ηλένια Δουλαδίρη («Κι από Σμύρνη... Σαλονίκη»)

3ο Βραβείο:     Κωνσταντίνος Σκουρλέτης  («Το καινούργιο σπίτι»)

                       

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ

1ο Βραβείο:     Μίνως Μάτσας («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

2ο Βραβείο:     Σταύρος Γασπαράτος («Άμλετ»)

3ο Βραβείο:     Ανδρέας Κατσιγιάννης  («Κι από Σμύρνη… Σαλονίκη»)

                       

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ       

1ο Βραβείο:   Bijoux de Kant («Το καινούργιο σπίτι»)

2ο Βραβείο:   Σίμος Σαρκετζής («Άμλετ»)

3ο Βραβείο:   Σίμος Σαρκετζής («Του Κουτρούλη ο γάμος»)

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ      

1ο Βραβείο:     Σταύρος Γασπαράτος («Άμλετ»)


Video links

Πέθανε η Μαρία Μοσχολιού - Ήταν επί χρόνια πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μοσχολιού, επί πολλά έτη πρωθιέρεια στην Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, σκορπίζοντας θλίψη στους ανθρώπους τους αθλητισμού και του πολιτισμού.

Η Μαρία Μοσχολιού γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε τη δραματική τέχνη στη σχολή του εθνικού θεάτρου, το οποίο στη συνέχεια υπηρέτησε και ως ηθοποιός για πολλά χρόνια. Έχει μετάσχει, στις περισσότερες τελετές αφής Ολυμπιακής Φλόγας, ως Πρωθιέρεια. Συνολικά τέσσερις φορές σε θερινούς αγώνες (1968, 1972, 1976, 1980). Της έχει απονεμηθεί μετάλλιο του δήμου Αθηναίων για την προσφορά της στη διάδοση του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

"Είναι απίστευτο το συναίσθημα να “δημιουργείς” το Ολυμπιακό Φως. Είναι απίστευτο στη συνέχεια να βλέπεις τι συμβαίνει στις χώρες, όπου ταξιδεύει η Ολυμπιακή Φλόγα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την υποδοχή που έγινε στο Μεξικό το 1968, όταν η Φλόγα περνούσε σε δρόμους στρωμένους από λουλούδια" είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της.
"Το 1972, για το Μόναχο, βρέθηκα στα σύνορα Αυστρίας - Γερμανίας, επίσης στην υποδοχή της φλόγας, όπου πραγματοποιήθηκαν απίστευτα όμορφες τελετές. Στο Μόντρεαλ το 1976 η Φλόγα έφθασε με ακτίνες λέιζερ και θυμάμαι που ο πρωθυπουργός Πιέρ Τριντό στην ομιλία του είπε ότι αν οι αρχαίοι Έλληνες μπορούσαν να δουν αυτή την αστραπιαία μετάδοση της Φλόγας τότε θα έλεγαν πώς έγινε με τη παρέμβαση των θεών" είχε δηλώσει η Μαρία Μοσχολιού.

dikaiologitika

  Πέθανε ο ποιητής Δημήτρης Ελευθεράκης

Πέθανε, σε ηλικία 42 ετών, ο ποιητής της νεότερης γενιάς Δημήτρης Ελευθεράκης, που γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε ελληνική και ξένη φιλολογία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Εδιμβούργο. Ποιήματά του πρωτοδημοσιεύτηκαν το 1998 στο περιοδικό Νέα Εστία.

Επιμελήθηκε τις εκδόσεις των ποιημάτων του Κ. Γ. Καρυωτάκη (2010) και του Κ. Π. Καβάφη (2011) και δημοσίευσε, μαζί με τους ποιητές Δημήτρη Αγγελή και Σταμάτη Πολενάκη, το βιβλίο Με το περίστροφο του Μαγιακόφσκι: μία συζήτηση για την ποίηση (2010).

Η τελευταία του ποιητική συλλογή με τίτλο «Άσπρα μήλα» θα κυκλοφορήσει στις αρχές του νέου έτους.

Είχε δημοσιεύσει πέντε ποιητικές συλλογές. Για τα «Εγκώμια» βραβεύτηκε από το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο Αναγνώστης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
liberal