proedros



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΜΙΛΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ UNESCO (WFUCA) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ

«Στην μικρή του πορεία, ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων,
διοργάνωσε εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά προγράμματα καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έδωσαν ένα δείγμα γραφής και πρόσθεσαν άρωμα και χρώμα στο πολιτισμό στην περιοχή ευθύνης μας καθώς και πλήθος άλλων δράσεων ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, σεμιναρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων κοινωνικής ευαισθητοποίησης.
Όλες αυτές οι δράσεις που με ιδιαίτερη σημαντική επιτυχία διοργανώσαμε όλη αυτή τη περίοδο στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά των μελών του Ομίλου, στην συνεργασία με Πολιτιστικούς φορείς και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις της χώρας μας αλλά και σε Διεθνές επίπεδο.»



ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΙΩΑΝΝΗ ΜΑΡΩΝΙΤΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ
ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΜΙΛΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΤΗΣ UNESCO (WFUCA) ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


1976-1983: Στέλεχος της ΙΤΤ ΜΑRΙΝΕ LTD Εταιρεία Κατασκευής Ηλεκτρονικών Συσκευών πλοίων.
1983-1985: Στέλεχος στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της Πολεμικής Αεροπορίας (ΚΕΤΑ-ΤΗ)
Διετέλεσε από το 1985 έως το 1998 μέλος της τριμελούς Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Β Πειραιά, υπεύθυνος κατά καιρούς, συνδικαλισμού, παιδείας, πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το 1989 εκλέγεται στην εκτελεστική της ΠΑΣΚ Δημοσίων Υπαλλήλων. Είναι μέλος της Ε.Ε.ΤΕ.Μ.
Αντιπρόεδρος στη Διοίκηση του Αθλητικού κέντρου « Ο ΠΛΑΤΩΝ» από το 1986 μέχρι το 1989.
1990-1995: Υπεύθυνος Τμήματος Συστημάτων Ηλεκτρονικής Προστασίας (ΚΕΤΑ-ΤΗ)
Από το 1992 μετέχει ως Νομαρχιακός Σύμβουλος στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά, αρχικά ως εκπρόσωπος κοινωνικών φορέων και το 1994 εκλέγεται μέλος της Αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιά
1995-1998: Αναπληρωτής Νομάρχης Πειραιά.

ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ 1995-1997
Το 1995 ορίσθηκε, από το Νομάρχη Πειραιά, Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας Θρησκευμάτων & Λαϊκής Επιμόρφωσης καθώς και Αναπληρωτής Νομάρχης σε θέματα Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών (Π.Σ.Ε.Α.) και Πρόεδρος του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου για τις έκτακτες ανάγκες.
Με τις άνω ιδιότητες ενδεικτικά παραθέτω:
α) Τις διοικητικές ευθύνες που είχα επωμιστεί
β) Τις πρωτοβουλίες στον ευρύτερο τομέα εκ/σης επιμόρφωσης που είχα αναλάβει & γ) Την εμπλοκή μου στα επιδοτούμενα από ΕΚΤ προγράμματα της ΝΕΛΕ.

Α) Είχα την πολιτική ευθύνη μιας υπηρεσίας στην οποία υπάγονται χιλιάδες δημόσιοι εκπαιδευτικοί υπάλληλοι και έχω μεταξύ άλλων, αρμοδιότητα:
• σε όλα τα θέματα που αφορούσαν την εκλογή-διορισμό των μελών του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Α/θμιας και Β/θμια Εκπ/σης (άρθρο 10-21 του ΠΔ 75/86 ΦΕΚ 28 ΤΑ)
• στον καθορισμό χρήσης χωρώντων διδακτηρίων
• στον καθορισμό ωραρίου λειτουργίας σχολείων, θεμάτων συστέγασης κ.λ.π.
• τοποθέτησης διοικητικών υπαλλήλων
• προαγωγές εκπαιδευτικών
• ορισμό Δ/ντών, εκπαιδευτικών, αποσπάσεις, μεταθέσεις κ.λπ.
• υποβολή προτάσεων στο ΥΠΕΠΘ για τις ανάγκες σε εποπτικά μέσα διδασκαλίας κ.λπ.
• οργάνωση κάθε είδους εκδηλώσεων

Β) Με βάση τις προηγούμενες αρμοδιότητες είχα, μεταξύ άλλων, αναλάβει και υλοποίησα τις εξής πρωτοβουλίες :
• Ίδρυση Συμβουλευτικού Σταθμού για Θέματα Υγείας.
• Δημιουργία Υπηρεσίας Ψυχοκοινωνικής Κάλυψης Σχολικών Μονάδων Νομ. Πειραιά.
• Δημιουργία Τράπεζας χορηγών για τον Πολιτισμό.
• ‘Ιδρυση Κέντρου Επικοινωνίας Πολίτη στην ΝΕΛΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
• Πιλοτικό πρόγραμμα » Τηλεθέρμανση » 1ου ΤΕΛ ΠΕΙΡΑΙΑ
• Ολοκληρωμένη πρόταση για την ίδρυση Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής
• Υποβολή πρότασης για την ίδρυση Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Γ) Ως Πρόεδρος της ΝΕΛΕ δεν ασκούσα απλώς διοίκηση, αλλά είχα ουσιαστική εμπλοκή στον σχεδιασμό-υλοποίηση τόσο των διαφόρων τμημάτων κατάρτισης, όσο και των παράλληλων διαδικασιών παρακολούθησης και ελέγχου. Ενδεικτικά αναφέρω:
• Προγράμματα Κοινωνικού Αποκλεισμού
• Προγράμματα για ειδικές Κοινωνικές Ομάδες
• Προγράμματα Συνεχιζόμενης Κατάρτισης

Συνεργαζόμενος με τα στελέχη της ΝΕΛΕ Πειραιά συμμετείχα στη διαμόρφωση και εφαρμογή του ετήσιου Επιμορφωτικού Προγράμματος. Συμμετείχα στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των προγραμμάτων συνεχιζόμενης κατάρτισης και καταπολέμησης Κοινωνικού Αποκλεισμού κατά το Μεταβατικό στάδιο το 1997 που πραγματοποίησε η ΝΕΛΕ Πειραιά.
Ιδρυτής και Διευθυντής του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Νομαρχίας Πειραιώς (ΚΕΚ Πειραιά)
Δραστηριοποιήθηκα στη Λαϊκή επιμόρφωση Νομαρχίας Πειραιά (ΝΕΛΕ).
Η ΝΕΛΕ γνώρισε μια πρωτοφανή ανάκαμψη, και χιλιάδες πολίτες γνώρισαν τις υπηρεσίες της:
1. Οργανώσαμε προγράμματα ( πληροφορική, δημοσιογραφία, γραφιστική, βιτρώ, κεραμική, ναυτιλιακά, φωτογραφία, Ελληνική γλώσσα για αναλφάβητους )
2. Υλοποιήσαμε προγράμματα για θέατρο, Κινηματογράφο, Χορό, Μουσική, Ζωγραφική, Παραδοσιακές Τέχνες, Παραδοσιακούς χορούς.
3. Διοργανώσαμε ιδιαίτερα σημαντικές ημερίδες για την Παιδεία, το Περιβάλλον, την κατάρτιση, την απασχόληση, την παράδοση και τον πολιτισμό.
4. Διοργανώσαμε προγράμματα πρόληψης ενάντια στα ναρκωτικά για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ.
5. Ιδρύσαμε το κέντρο Επικοινωνίας και Πληροφόρησης της ΝΕΛΕ που έχει πραγματοποιήσει το εξής έργο:
Α). Σύνδεση με το Internet και δημιουργία σελίδων με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών αλλά και την διεύρυνση των διακρατικών συνεργασιών.
Β). Προετοιμασία έκδοσης Οδηγού υπηρεσιών.
Γ). Προετοιμασία της έκδοσης Οδηγού Ιατροκοινωνικών Υπηρεσιών και Κοινωνικής Στήριξης του Σχολείου.
Δ). Δημιουργία βάσης δεδομένων για προώθηση στην εργασία καταρτιζόμενων ανέργων.

Οργανώσαμε με επιτυχία πάνω από 250 πολιτιστικές εκδηλώσεις.
• Ιανουάριος 1998 Ιδρυτής και πρόεδρος της Συμφωνικής Ορχήστρας ΝΕΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ (Δημήτρης Μητρόπουλος)
• Φεβρουάριος 1998 ανακηρύσσεται Επίτιμος Πρόεδρος της Χορωδίας και Συμφωνικής Ορχήστρας ΠΕΙΡΑΙΑ
• Οκτώβριος 1998 Επανεκλέγεται Νομαρχιακός Σύμβουλος (έως σήμερα).
• Ιανουάριος 1999 εκλέγεται Νομαρχιακός Επίτροπος.
• Ιανουάριος 2000 εκλέγεται Αντιπρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά.
• Φεβρουάριος 1999 Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO νομού Πειραιά και Νήσων.
Ένα δωδεκάμηνο Δράσης και πρωτοβουλιών που πιστεύουμε ότι έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του ομίλου.
Ενίσχυση της προσπάθειας που γίνεται από φορείς της περιοχής μας να κάνουμε μεγάλο το λιμάνι του Πειραιά μια θάλασσα επικοινωνίας και κέντρο πολιτισμού της Μεσογείου.
Ιδρύτης νέους θεσμούς το Πολυεθνικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ , το Διεθνές Φολκλορικό Φεστιβάλ, το Πανόραμα Παραδοσιακών χορών και διοργανώσαμε με επιτυχία πάνω από 300 εκδηλώσεις.
• Από Νοέμβριο 1999 έως και Απρίλιο του 2000 ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα UNESCO πολιτιστικών εκδηλώσεων και πολιτιστικής Ολυμπιάδας.
• Από τον Δεκέμβριο του 2000 και πάλι ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εξωτερικών.
• Από τον Οκτώβριο του 2000 έως σήμερα Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ομίλων και Κέντρων Unesco καθώς επίσης εξακολουθώ να διατηρώ τη θέση του Προέδρου του ομίλου Unesco Πειραιά.
• Το Φεβρουάριο του 2001 εκλέγεται ταμείας της Ευρωπαϊκή ομοσπονδιας Ομιλών και κέντρων για την UNESCO.
• Το Φεβρουάριο του 2002 εκλέγεται Γενικός Σύμβουλος και Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην οποία εκπροσωπούνται 17.000 εργαζόμενοι.
• 19 έως τις 21 Αυγούστου 2011 – Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) – εκλέγεται για 2η φορά Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική

  • 2015 εκλέγεται Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της παγκόσμιας ομοσπονδιας Ομιλών και κέντρων για την UNESCO.

  


Σε ιδιωτικό θεραπευτήριο λίγο μετά τις έντεκα το βράδυ χθες πέθανε ο Γιάννης Πουλόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής και απόλυτα ταυτισμένος με το Νέο Κύμα.

Η καρδιά του σύμφωνα με πληροφορίες δεν άντεξε άλλο, επιβαρυμένη και αυτή από τα χρόνια προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε αυτή η εμβληματική φωνή.

Φωνή που απογείωσε τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα και του Λευτέρη Παπαδόπουλου στον περίφημο «Δρόμο», τον εμπορικότερο δίσκο όλων των εποχών, με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει το1.500.000 αντίτυπα, αν και δημοσιεύματα λένε ότι ο αριθμός είναι διπλάσιος.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν ο ελληνικός κινηματογράφος είχε φωνή αυτή ήταν σίγουρα η δική του, η φωνή ενός παιδιού που γεννήθηκε στην Χίο και έμελλε να μεγαλουργήσει.

Ήταν ένας καλλιτέχνης προικισμένος με μια φωνή που «σημάδευε» τα τραγούδια, προικισμένη με βαθιά συναισθηματικά ηχοχρώματα, που έμπαινε στο στούντιο και τα έλεγε με την μία.

Ο «Δρόμος» στον οποίο είπε τα δέκα από τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου ηχογραφήθηκε όλος μέσα σε δέκα ώρες κι αυτό εν πολλοίς οφείλεται στον Πουλόπουλο.

Έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων που τα τελευταία χρόνια είχε αποτραβηχτεί από την δημοσιότητα-δεν ήταν και ποτέ φανατικός της οπαδός-και ζούσε μια ήσυχη ζωή μαζί με την σύζυγό του Μπέτυ και την κόρη του Άντα.

Μίλαγε σπάνια και όταν το έκανε τα έλεγε έξω από τα δόντια για την κατάσταση στον χώρο του τραγουδιού: «Δισκογραφικές εταιρείες δεν υπάρχουν, μαγαζιά δουλεύουν δύο φορές την εβδομάδα. Πως, λοιπόν, να αναδειχθούν οι νέοι καλλιτέχνες; Κατέστρεψαν το τραγούδι, όπως κατέστρεψαν και την Ελλάδα! Είναι δυνατόν να περνούν οι Έλληνες όλα αυτά τα δεινά; Τους έχουν εξοντώσει και δεν ντρέπομαι να το πω και το θέμα δεν είναι οι μεγάλοι, είναι τα νέα παιδιά που δεν τους δίνεται το δικαίωμα να κάνουν πολλά πράγματα για να καταξιωθούν επαγγελματικά!…»

Έχοντας διαπιστώσει ότι η δισκογραφία μεταλλάσσεται και ότι η νύχτα ευτελίζεται αποφασίζει το 1999 να σταματήσει την μουσική του διαδρομή.

Έκτοτε δεν επέστρεψε ποτέ πίσω, ασχολήθηκε με την οικογένειά του και μια ζωή μακριά από φλας και άσκοπες δημόσιες εμφανίσεις.

Ταλαιπωρήθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια από ένα τροχαίο ατύχημα και το γλαύκωμα στα μάτια του, αυτά τα μελαγχολικά μάτια που αποτύπωσε η κάμερα του Γιάννη Δαλιανίδη να ερμηνεύουν τραγούδια που έμειναν για πάντα.

Όπως το «Πάμε για ύπνο Κατερίνα» στο οποίο ο Γιάννης Πουλόπουλος με την συγκλονιστική ερμηνεία του αποτυπώνει ανάγλυφα την Ελλάδα που έζησε, την Ελλάδα που ονειρεύεται: «Πάμε για ύπνο Κατερίνα, πάμε να αλλάξουμε ζωή, να βρούμε όνειρα από κείνα που τελειώνουν το πρωί…».

msn

 



Αγαπήσατε την φωνή της μέσα απο τις δεκάδες συνεργασίες με ραδιόφωνα ανα την Ελλάδα.

Η Θεσσαλονίκη και η Τρίπολη ενώνουν τις δυνάμεις τους .

Η Δημοσιογράφος Βάλια Αμπατζή επιστρέφει στο ραδιόφωνο μέσα απο μια πολύ δυνατή συνεργασία.

Το Vinylio θα είναι το νέο ραδιοφωνικό σπίτι της όπου τα μεσημέρια με το ¨Ενημερωτικό Express¨ θα μας  μεταφέρει με τον δικό της μοναδικό τρόπο την πιο ¨ενδιαφέρουσα¨ επικαιρότητα!

Μια εκπομπή που η ίδια δεν έχει ξανακάνει διότι οι ειδήσεις θα είναι με άλλον τρόπο!!! Πιο χιουμοριστικό! Πιο ανάλαφρο! Ειδικά όπως λέει και η ίδια για μια μεσημεριανή σιέστα!

Ραντεβού το Σεπτέμβρη στο Ράδιο Βινύλιο!!!



ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ


Έζησε 89 «διαγώνια» χρόνια... Ο φιλόλογος Κωνσταντίνος Δημχητριάδης (το «Ντίνος Χριστιανόπουλος» είναι ψευδώνυμο του ποιητή), ο συλλέκτης έργων τέχνης, ο πρώην ιδιοκτήτης της πινακοθήκης της «Διαγωνίου», ο μελετητής, ο μεταφραστής, ο δοκιμιογράφος, ο σχολιαστής (ενίοτε ιδιαίτερα δεικτικός) των έργων και των ζωών των άλλων, ο πλέον «συζητημένος» ποιητής των τελευταίων χρόνων, πέθανε την Τρίτη στη γενέθλια πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, την οποία ουδέποτε εγκατέλειψε (αντίθετα μ' εκείνη), ύστερα από πολυετή ασθένεια.



Καταβεβλημένος από τις αλλεπάλληλες, τα τελευταία χρόνια, περιπέτειες της υγείας του, παρέμενε πάντα στο ισόγειο διαμέρισμά του στις Σαράντα Εκκλησιές της Θεσσαλονίκης, περιβεβλημένος από... ποιητές. Ο Καβάφης κι ο Τσιτσάνης σε κάδρα στον τοίχο πάνω από το γραφείο του.

Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1931. Χρόνια μετά, η ημέρα της γέννησής του (Εαρινό ηλιοστάσιο- πρώτη μέρα της Άνοιξης), έμελλε να χρισθεί ως... «παγκόσμια μέρα της ποίησης». «Δεν θέλω και πολύ τις αυτοβιογραφίες, γιατί μου δίνουν την εντύπωση ότι ξόφλησα κι ότι δεν έχω πια να κάνω τίποτα άλλο παρά να βυθίζομαι στις αναμνήσεις...», έλεγε.




Στην εφηβεία αμφιταλαντευόταν για το εάν θα σπουδάσει θεολογία (πήγαινε στο κατηχητικό και είχε αναφέρει πως είχε επηρεαστεί) ή να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Τελικά αποφάσισε να γίνει φιλόλογος και φοίτησε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (αποφοίτησε στα 1954) αλλά δε θέλησε ποτέ να εξασκήσει τη φιλολογία ως επάγγελμα. Εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και ύστερα από οκτώμισι χρόνια παραιτήθηκε. Είχε δηλώσει εξάλλου ότι θεωρεί ... «κατάρα» το να είναι κάποιος υπάλληλος...


Την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία πραγματοποίησε το 1949, με τη δημοσίευση του ποιήματος «Βιογραφία» στο περιοδικό της Θεσσαλονίκης «Μορφές». Το 1950 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Εποχή των ισχνών αγελάδων». Το 1958 ίδρυσε και ανέλαβε το περιοδικό «Διαγώνιος» που κυκλοφόρησε ως το 1983, και το 1962 δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο «Εκδόσεις της Διαγωνίου», προτείνοντας και εκδίδοντας σημαντικούς λογοτέχνες. (Νίκος - Αλέξης Ασλάνογλου, Γιώργος Ιωάννου, Περικλής Σφυρίδης, Σάκης Παπαδημητρίου κ.ά).

Εκτός από ποιητής και εκδότης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος υπήρξε διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, επιμελητής εκδόσεων, βιβλιοκριτικός, συλλέκτης, μελετητής και ερμηνευτής ρεμπέτικων τραγουδιών. Είχε ασχοληθεί επισταμένα με το Διονύσιο Σολωμό, το Στρατή Δούκα, τον Κωνσταντίνο Καβάφη, το Νίκο Καββαδία, το Βασίλειο Λαούρδα, ενώ είχε εντρυφήσει στο έργο του Βασίλη Τσιτσάνη κι εξέδωσε μελέτες για το ρεμπέτικο τραγούδι.

Το 2011 τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για την προσφορά του τόσο στην πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης αλλά και γενικότερα στα ελληνικά γράμματα. Αρνήθηκε όμως να το παραλάβει παραπέμποντας στο κείμενό του «Εναντίον» από το 1979 όπου αναφέρει: «Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατωτέρου μου και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας».

Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από έντονα ερωτική διάθεση και επιρροές από το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη. «Πάντως, η βασικότερη διαφορά είναι ότι ο Καβάφης είναι φιλήδονος, ενώ εγώ γράφω για την αγωνία της ερωτικής στέρησης», έλεγε .

Τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια διέμενε μόνος του (μετά τα ...«υπερήφανα χρόνια της Δημητρίου Πολιορκητού») σ' ένα ισόγειο διαμέρισμα των 40 Εκκλησιών, ενώ η υγεία του είχε επιδεινωθεί.

cnn.gr


 




Όπως αναφέρει ο συγγραφέας παιδικών βιβλίων Παναγιώτης Δημητρόπουλος:

Θέλω να μοιραστώ την χαρά μου μαζί σας. Μόλις ανακοινώθηκε η λίστα των ευπώλητων βιβλίων για το μήνα Ιούλιο από τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία της Χώρας μας. Ο Φάρος μας, μέσα σε λίγες ημέρες κυκλοφορίας κατόρθωσε να βρίσκεται στην 2η θέση των παιδικών - εφηβικων βιβλίων και να είναι το 1ο από τα ελληνικά παιδικά βιβλία. Η Τιμή μεγάλη η Ευθύνη μεγαλύτερη.. Σας ευχαριστούμε όλη η ομάδα της Ελληνοεκδοτικής για αυτή την μεγάλη αγκαλιά.






Who is Who International Awards

«Ελλάδα, ο Κόσμος Όλος!»

Διεθνείς ισχυρές προσωπικότητες θα παραστούν στην επικείμενη μεγαλειώδη εκδήλωση των βραβείων Who is Who International Awards με τίτλο «Ελλάδα, ο Κόσμος Όλος» που θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2020 στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου , υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων , του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ και την υποστήριξη ισχυρών Θεσμικών Συνεργατών όπως η Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) και η Britishpedia .

Σε ένα Gala Dinner γεμάτο λάμψη θα βραβευτούν οι Διεθνείς Διαπρεπείς Άντρες και οι Διεθνείς Γυναίκες Ηγέτες που έχουν ξεχωρίσει για το έργο και την προσφορά τους στις πέντε κατηγορίες του θεσμού, της Επιχειρηματικότητας , της Επιστήμης , των Τεχνών , της Ακαδημίας και της Κοινωνικής Υπευθυνότητας .

Ανάμεσα στους βραβευθέντες που θα τιμήσουν τη βραδιά με την παρουσία τους είναι:

  • η  H . H . Sheikha Intisar Salem Al Ali AlSabah , Πριγκίπισσα του Κουβέιτ και  Πρόεδρος του  Intisar Foundation. Ξεχωρίζει παγκοσμίως για την δράση της και την προστασία των κακοποιημένων Γυναικών στον αραβικό κόσμο
  • η HIRH Herta Margarete Habsburg - Lothrihgen , Αρχιδούκισσα, Πριγκίπισσα της Τοσκάνης και Πρόεδρος του  Flame of Piece, γνωστή διεθνώς για την δράση της για την επικράτηση της παγκόσμιας Ειρήνης και την Προστασία του Περιβάλλοντος
  • ο ηθοποιός του Hollywood  Billy Zane (Βασίλης Τζανετάκος) , με σημαντικές διεθνείς κινηματογραφικές επιτυχίες και περισσότερο γνωστός από την ταινία «ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ».

Είκοσι ακόμη ισχυρές προσωπικότητες από το εγχώριο και διεθνές γίγνεσθαι θα παραβρεθούν και θα βραβευτούν σε μία μοναδική εκδήλωση προβάλλοντας την Ελλάδα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ενισχύοντας την ανάπτυξη, τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας, πόσο μάλλον σε μια τόσο ιδιάζουσα εποχή την οποία βιώνουμε.
Την προηγούμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί ένα  Pre Event  για τα τιμώμενα πρόσωπα μαζί με τους χορηγούς και τους δημοσιογράφους καθώς επίσης και πρόσθετες  Pre Event Symbolic Activities .

Την βραδιά θα παρουσιάσουν οι γνωστοί ηθοποιοί Ζέτα Δούκα και  Ρένος Χαραλαμπίδης .
Διακεκριμένος Ιατρικός Υποστηρικτής της βραδιάς είναι το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Χορηγός επικοινωνίας είναι το  CNN Greece , το QUEEN . GR , η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (AEJ)- Ελληνικό Τμήμα το  NEW GREEK TV , το HELLENIC MEDIA και το VIP News .

Το Who is Who έχει καθιερώσει με μεγάλη επιτυχία τον Θεσμό WHO IS WHO INTERNATIONAL AWARDS . Σκοπός των βραβείων είναι η ανάδειξη των διαπρεπών απανταχού Ελλήνων και Φιλελλήνων , η ενίσχυση της δημιουργίας , της ικανότητας και του ήθους , στην επιχειρηματικότητα, την ηγεσία , την επιστήμη , την τέχνη , τον ακαδημαϊκό χώρο και της προσφοράς καθώς και η αναπτέρωση του  ηθικού και του επαναπροσδιορισμού της παγκοσμιότητας του Ελληνισμού .

#

HIRH Herta Margarete Habsburg - Lothrihgen

#

H . H . Sheikha Intisar Salem Al Ali AlSabah

#

Billy Zane

#

#

Το  WHO WHO ΣΑΣ!



«Εφυγε» ξαφνικά στον ύπνο του σε ηλικία 65 ετών

Μια σημαντική προσωπικότητα του ρεμπέτικου τραγουδιού, ένας άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στη διάθεση και διάδοση του ιδιαίτερου αυτού μουσικού είδους καταφέρνοντας, μάλιστα, να το ανεβάσει μέχρι και στην σκηνή της Eurovision, ο Αγάθωνας Ιακωβίδης, έφυγε σήμερα, ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 65 ετών. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά αλλά πιθανότατα πρόκειται για καρδιακή ανακοπή καθώς βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. 

Γεννημένος το 1955, στον Ευαγγελισμό της επαρχίας Λαγκαδά της Θεσσαολίκης από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες τα μουσικά του ακούσματα ήταν πλούσια και είχαν έντονο άρωμα Μικρασιάτικο άρωμα. Η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε στο να μάθει να παίζει, εντελώς μόνος του, λα τα έγχορδα που χρησιμοποιούνται στα ρεμπέτικα τραγούδια: κιθάρα, μπαγλαμά, ούτι, μπουζούκι, τζουρά, μαντόλα και μαντολίνο.

Το επαγγελματικό του ξεκίνημα γίνεται στις μπουάτ της Θεσσαλονίκης. Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο μουσικός χώρος που τον ενδιαφέρει πραγματικά και ταιριάζει απόλυτα στη φωνή του είναι το ρεμπέτικο τραγούδι, στο οποίο και αφιερώνεται έκτοτε αποκλειστικά. Έχει στην κατοχή του μεγάλη συλλογή δίσκων γραμμοφώνου με σπάνιες εκτελέσεις ρεμπέτικων τραγουδιών, πολλές από τις οποίες έχει παρουσιάσει σε μουσικές εκπομπές στο ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης (Α103, 904).
Το 1978 ιδρύει το Ρεμπέτικο Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με το οποίο ηχογραφεί δύο δίσκους, εμφανίζεται σε διάφορα μαγαζιά και πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Το 1981 κατεβαίνει για μερικά χρόνια (ως το 1987) στην Αθήνα, όπου και συνεργάζεται με μουσικούς όπως ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, ο Βασίλης Σούκας, ο Λάζαρος Κουλαξίζης, ο Νίκος Φιλιππίδης, ο Νίκος Χατζόπουλος, κ.ά. Το 1987 παντρεύεται την Εριφύλη Χοντολίδου και αποκτούν ένα γιο, τον Νίκο, που σπουδάζει φυσικός, παίζει ούτι και συμμετέχει με τον Αγάθωνα σε πολλές συναυλίες και σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Είχε πραγματοποιήσει ζωντανές εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα και ενώ είχε προσκληθεί για προσωπικές συναυλίες, σχεδόν σε όλη την Ευρώπη στις Η.Π.Α. και στην Αυστραλία.
Ο Αγάθωνας Ιακωβίδης είναι αφοσιωμένος στο ρεμπέτικο και δημοτικό τραγούδι. Τ\
Η συμμετοχή του στην Εurovision, μαζί με τους koza mostra άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις
protothema







Ο Μανδαλάκης Περικλής κατά κόσμον Περικλής Μαντάς γεννήθηκε το 1974 είναι στρατιωτικός στο επάγγελμα τα τελευταία 28 χρόνια
Ένας αξιέπαινος μπαμπάς "σούπερ ήρωας"!


 Για κάθε παιδί, ο μπαμπάς του είναι ο ήρωας της ζωής του. Για την κόρη του  Περικλή Μαντά, αυτό δεν είναι μεταφορικό είναι απολύτως κυριολεκτικό. Ο Περικλής, επιστρέφοντας από τη δουλειά, φοράει τη στολή του Captain America και δίνει χαρά στο παιδί του που έχει αναπηρία... 

Αυτό που είδε στα μάτια του δικού του παιδιού του, τον έκανε να δημιουργήσει το 2017 την ομάδα Super Heroes GR. Μαζί με 15 ακόμα φίλους, οι περισσότεροι εκ των οποίων γονείς, φοράνε τις εντυπωσιακές στολές του Spiderman, του Superman, της Catwoman και άλλων ηρώων και δίνουν χαρά στα παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία ή φιλοξενούνται σε ιδρύματα και ορφανοτροφεία!"

 "Η χαρά και η δύναμη που παίρνει ένα παιδί που είναι διασωληνωμένο και βλέπει τον αγαπημένο του ήρωα μπροστά του, είναι απίστευτη. Αυτή είναι μεγαλύτερη ικανοποίηση που παίρνω ως άνθρωπος και ως μπαμπάς" . 

Οι δράσεις των Super Heroes GR πραγματοποιούνται αφιλοκερδώς, ενώ οι εντυπωσιακές στολές είναι ειδική παραγγελία από το εξωτερικό. (Τα έξοδα ασφαλώς τα καλύπτουν μόνοι τους). Η αξιέπαινη δράση τους έχει κινητοποιήσει και άλλους ανθρώπους και έτσι πρόσφατα δημιουργήθηκε αντίστοιχη ομάδα στο Βόλο, ενώ σύντομα θα συσταθεί και μια νέα ομάδα "super heroes" στην Θεσ.νικη. Μπορει να μην μπορούν να "πετάξουν" όπως ο SpiderMan και ο Superman, έχουν όμως μια σπουδαία υπερ-δύναμη μέσα τους με την οποία καταφέρνουν τα πάντα! Και αυτή είναι η δύναμη της αγάπης... 

Σας ευχαριστούμε που κάνετε αυτόν τον κόσμο καλύτερο παιδιά! Keep up the good work! 

# Periklis Mandas #superheroesgr #maketheworldbetter #give #givesmiles #children #infotainment #news #interviews #people #family #stories #food #fashion #worldnews #cinema #trends #fun #joy











Το 490 π.Χ. οι Αθηναίοι στέλνουν τον καλύτερο αγγελιαφόρο τους στη Σπάρτη για να ζητήσουν τη βοήθεια των Λακεδαιμονίων για να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες.
Ήταν ο Φειδιππίδης, ένας Αθηναίος που φημιζόταν για τις αντοχές του και κλήθηκε να καλύψει μια απόσταση περισσότερο από 200 χιλιόμετρα όσο πιο γρήγορα μπορούσε.
Τις πρώτες απογευματινές ώρες ξεκίνησε από την αγορά της Αθήνας, κατευθύνθηκε στην Ελευσίνα, τα Μέγαρα και στην αρχαία Κόρινθο, συνέχισε προς τη Νεμέα και το απόγευμα της επόμενης ημέρας έφτασε στην Τεγέα και αργότερα στη Σπάρτη.
Στη διάρκεια του ταξιδιού του έκανε μόνο λίγες στάσεις για ανεφοδιασμό και κατάφερε να φτάσει στη Σπάρτη περίπου σε 40 ώρες. Αφού περίμενε την απόφαση των Σπαρτιατών έτρεξε πίσω στην Αθήνα και ανήγγειλε τα νέα. Λίγες ημέρες αργότερα, οι Αθηναίοι κατατρόπωσαν τους Πέρσες στον Μαραθώνα χωρίς τη βοήθεια των Σπαρτιατών και ο Φειδιππίδης έγινε ο πιο γνωστός δρομέας της αρχαιότητας, ο άθλος του οποίου μνημονεύτηκε από τον Ηρόδοτο.
Το 2005 ο Έλληνας υπερμαραθωνοδρόμος, Γιάννης Κούρος ακολούθησε τα χνάρια του Αθηναίου δρομέα και έκανε τη διαδρομή «Αθήνα –Σπάρτη -Αθήνα» μήκους 490 χλμ σε 63 ώρες.
Tο 1983 ολοκλήρωσε περίπου 25 μαραθώνιους
Tο 1983 ολοκλήρωσε περίπου 25 μαραθώνιους. Το «Σπάρταθλον» πραγματοποιείται κάθε χρόνο τέλη Σεπτεμβρίου
Τα ξένα μέσα τον αποκάλεσαν «Τρέχοντα θεό» αλλά και «σύγχρονο Φειδιππίδη», καθώς θεωρείται από τους σημαντικότερους δρομείς, ο οποίος κατέχει μερικές από τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί ποτέ. Έχει καταρρίψει πάνω από 160 παγκόσμια ρεκόρ και έχει κερδίσει τέσσερις φορές το «Σπάρταθλον».
Ο Κούρος γεννήθηκε το 1956 στην Τρίπολη. Μεγάλωσε σε ένα βίαιο οικογενειακό περιβάλλον, που όπως είχε αναφέρει, τον έκανε να αναζητήσει καταφύγιο στον αθλητισμό. Σε ηλικία 10 ετών ήρθε πρώτος σε αγώνα μήκους και ασχολήθηκε με τον στίβο. Στην εφηβεία κέρδισε πολλές πρωτιές στους σχολικούς αγώνες και αφοσιώθηκε στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.
Είναι κορυφαίος υπερμαραθωνοδρόμος στον κόσμο και έχει καταρρίψει πάνω από 160 ρεκόρ
Είναι κορυφαίος υπερμαραθωνοδρόμος στον κόσμο και έχει καταρρίψει πάνω από 160 ρεκόρ
Σε ηλικία 16 ετών ο προπονητής της Τρίπολης τον είδε να αθλείται στο στάδιο και του ζήτησε να τρέξει μια απόσταση χιλίων μέτρων. Ο προπονητής ενθουσιάστηκε με την επίδοση του και τον προέτρεψε να ασχοληθεί σοβαρά με τον πρωταθλητισμό.
Ο Κούρος συμμετείχε μαζί με άλλους αθλητές του νομού στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στην Ολυμπία, όπου ο νικητής θα περνούσε κατευθείαν στην Γυμναστική Ακαδημία. Εκείνη την ημέρα το λεωφορείο που τους μετέφερε στην Ολυμπία καθυστέρησε και μπήκε στον αγώνα χωρίς ζέσταμα. Τερμάτισε δεύτερος και έτσι δεν κατάφερε το στόχο του. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να ασχοληθεί με το τρέξιμο. Εξακολούθησε να αγωνίζεται και το 1977 σε ηλικία 21 ετών, έτρεξε τον πρώτο του Μαραθώνιο με χρόνο 2:43:15.
Για να ζήσει έκανε περιστασιακές δουλειές και κάθε βράδυ έκανε προπονήσεις
Το «Σπάρταθλον»
Τη δεκαετία του ’80 άρχισε να σπάει όλα τα παγκόσμια ρεκόρ και να βελτιώνει συνεχώς τους χρόνους του. Μια από τις μεγάλες στιγμές της καριέρας του ήταν στο «Σπάρταθλον» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1983. Ο θεσμός ήταν έμπνευση Άγγλων πιλότων της RAF και ήταν το πρώτο ανοιχτό διεθνές «Σπάρταθλον», όπου πήραν μέρος μερικοί από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου.
Οι δρομείς ξεκίνησαν από την Αθήνα και χάραξαν την πορεία που είχε ακολουθήσει ο Φειδιππίδης πριν από 2.500 χρόνια. Μετά τα Μέγαρα ο Κούρος προηγήθηκε και μέχρι τη Σπάρτη δεν έχασε το προβάδισμα. Τερμάτισε πρώτος με 3 ώρες και 15 λεπτά διαφορά από τον δεύτερο.
Κέρδισε 4 φορές στο Σπάρταθλον σημειώνοντας απίστευτους χρόνους 1983: 21.53.00 1984: 20.25.00 1986: 21.57.00 1990: 20.29.00
Κέρδισε 4 φορές στο Σπάρταθλον σημειώνοντας απίστευτους χρόνους. 1983: 21.53.00
1984: 20.25.00, 1986: 21.57.00, 1990: 20.29.00
Οι ξένοι διοργανωτές είχαν αναφέρει ότι ο καλύτερος χρόνος που θα μπορούσε να κάνει ένας αθλητής ήταν 27 ώρες. Ο Κούρος κάλυψε απόσταση 250 χιλιομέτρων σε 21 ώρες και 50 λεπτά.Μπήκε στην πόλη στις πέντε τα ξημερώματα, αιφνιδιάζοντας τις αρχές της Σπάρτης που τον περίμεναν στις δέκα το πρωί. Οι Βρετανοί θεωρούσαν απίθανη την επίδοση του!
Την επόμενη χρονιά επανέλαβε την επιτυχία κάνοντας ένα ακόμα ρεκόρ. Αυτή τη φορά οι φορείς τον υποδέχτηκαν στα σύνορα της Αρκαδίας και τον συνόδεψαν στο άγαλμα του Λεωνίδα, όπου τον στεφάνωσαν και του προσέφεραν ένα κύπελλο με νερό.
Ο Γιάννης Κούρος με τον Κόρμπιτ στον μαραθώνιο Sri Chinmoy
Ο Γιάννης Κούρος με τον Κόρμπιτ στον μαραθώνιο Sri Chinmoy
Συνολικά κέρδισε τέσσερις φορές το «Σπάρταθλον». Το 1983 ολοκλήρωσε 25 μαραθώνιους και μέχρι το 2000, έκοψε πρώτος το νήμα σε 53 υπερμαραθώνιους, καταγράφοντας ρεκόρ που συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο Γκίνες.
Τη δεκαετία του ’90 μετακόμισε στην Αυστραλία και συνέχισε να τρέχει σε διεθνείς αγώνες. Παράλληλα με τον αθλητισμό ασχολήθηκε με τη συγγραφή βιβλίων και ποιημάτων.
Στο βιβλίο του «Το εξαήμερο του αιώνα» αναφέρει: «Όταν το σώμα παραδίδεται, τότε μόνο η δύναμη της θέλησης μπορεί να το ενεργοποιήσει. Δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι συμβαίνει στο μυαλό, στην ψυχή ενός δρομέα, στις αισθήσεις του και πέρα από αυτές… στην προσπάθεια του να αρνηθεί το σώμα του. Ο δρομέας που είναι σε θέση να συνεχίσει, είναι αυτός που έχει καταφέρει να κάνει την υπέρβαση σε ένα μεταφυσικό επίπεδο.»
"Χωρίς υπομονή, δεν θα μπορέσεις ποτέ να αποκτήσεις αντοχή" Γιάννης Κούρος
«Χωρίς υπομονή, δεν θα μπορέσεις ποτέ να αποκτήσεις αντοχή» Γιάννης Κούρος
Στο ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Ηλίας Γιαννακάκης με τίτλο «Γιάννης Κούρος Αενάως Κινούμενος» έλεγε ότι θα ήθελε να τρέξει ξανά ολόκληρη τη διαδρομή του Φειδιππίδη και να κάνει και την επιστροφή. Πράγματι το 2005 έτρεξε στον Φειδιππίδειο δρόμο την διαδρομή «Αθήνα –Σπάρτη -Αθήνα» μήκους 490 χλμ σε 63 ώρες, δηλαδή περίπου σε 2,5 ημέρες.
Μέχρι σήμερα έχει τρέξει σε πολλούς διεθνείς αγώνες και κατέχει τις καλύτερες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων. Τα ρεκόρ που σημείωσε τις χρονιές: 1983, 1984, 1986 και 1990 στο «Σπάρταθλον» δεν έχουν καταρριφθεί ακόμα.
http://www.mixanitouxronou.gr/giannis-kouros-o-sigchronos-fidippidis-pou-espase-ta-rologia-ke-eftase-sti-sparti-prin-prolavoun-na-etimasoun-tin-teleti-termatismou-ekopse-protos-nima-se-53-ipermarathonious-ke-bike-sto-vivlio/


Ο Γιάννης Κούρος γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας το 1956. Από τα 16 του χρόνια ξεκίνησε να τρέχει συστηματικά και αφιέρωσε τον εαυτό του στον αθλητισμό, ιδιαίτερα στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων. Σήμερα είναι ο νούμερο ένα υπερμαραθωνοδρόμος στον κόσμο, έχοντας καταρρίψει μέχρι τώρα πάνω από 160 παγκόσμια ρεκόρ τα οποία παραμένουν όλα ακατάρριπτα μέχρι σήμερα.
Ο Γιάννης Κούρος έχει χαρακτηριστεί κατά καιρούς με διάφορα προσωνύμια όπως «Τρέχων Θεός», «χρυσός Έλληνας», «σύγχρονος Φιδιππείδης», «ασταμάτητος», «κυρίαρχος του πόνου»  και πολλά άλλα. Παρόλα αυτά, όποιος έχει την τύχη να τον γνωρίσει από κοντά, βλέπει έναν άνθρωπο απλό, και αληθινό. Μερικά από τα απίστευτα ρεκόρ του είναι ήδη καταγεγραμμένα στο βιβλίο Guinness, και ο ίδιος είναι ένας θρύλος για όλους τους δρομείς υπεραποστάσεων, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο δρόμος που χρειάστηκε να διανύσει ο Γιάννης Κούρος για να φτάσει ως εδώ, δεν ήταν (ούτε συνεχίζει να είναι), εύκολος. Τα δύσκολα παιδικά χρόνια διαμόρφωσαν μία αγωνιστική προσωπικότητα, μία σκληραγωγημένη ιδιοσυγκρασία, που έμαθε να ξεπερνάει τις δυσκολίες, βγάζοντας από τα πλην τα συν, όπως γράφει και ο ίδιος σε ένα από τα εκατοντάδες ποιήματα του. Η προσπάθεια χρειάστηκε να γίνει υπερπροσπάθεια, το αδύνατο δυνατό, και η απογοήτευση πείσμα για να φτάσει κάθε φορά στο στόχο του.
Το 1990 αναγκάστηκε από τις καταστάσεις αλλά και εξαιτίας της έλλειψης στήριξης από το επίσημο Ελληνικό κράτος, να μεταναστεύσει στην Αυστραλία, όπου έμεινε για δέκα χρόνια. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 2000 και έκτοτε συνεχίζει να λαμβάνει μέρος σε αγώνες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με την ίδια επιτυχία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2005 κατέρριψε το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ των έξι ημερών που είχε κάνει 21 χρόνια πριν !
Αυτό που δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό για τον Γιάννη Κούρο είναι οι καλλιτεχνικές του ικανότητες. Από την ηλικία των 12 ετών άρχισε να γράφει ποίηση και μουσική. Παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής καθώς επίσης και τραγουδιού. Έχει εκδώσει ήδη τέσσερα μουσικά άλμπουμ (δύο ορχηστρικά και δύο φωνητικά), στα οποία έχει γράψει ο ίδιος την μουσική και τους στίχους. Είναι κάτοχος Master Λογοτεχνίας, και έχει εκδώσει  την πρώτη του συλλογή ποιημάτων με τον τίτλο «Συμπλέγματα», καθώς και ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Το εξαήμερο του αιώνα», στο οποίο, εκτός των άλλων, περιγράφει και τον αγώνα 6 ημερών που έτρεξε στην Νέα Υόρκη το 1984, κατά την διάρκεια του οποίου έσπασε 16 παγκόσμια ρεκόρ.
Ο Γιάννης Κούρος τρέφει μεγάλη αγάπη για την παράδοση, την ιστορία της Ελλάδας και τους διαχρονικούς ήρωές της. Εμπνέεται από τις ηρωικές μορφές του Λεωνίδα, του Νικηταρά, του Κολοκοτρώνη και πολλών άλλων, τους οποίους αναφέρει και σε πάμπολλα ποιήματα του. Μέσα του καίει η ίδια σπίθα που έκαιγε τον Αθηναίο δρομέα Φειδιππίδη, ο οποίος έκανε την διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα για να καλέσει τους Σπαρτιάτες προς βοήθεια για τη μάχη του Μαραθώνα. Εμπνευσμένος από το κατόρθωμα του Φειδιππίδη, έχει ήδη οργανώσει και τρέξει τον "Φειδιππίδειο Άθλο" το 2005 και το 2011.
Για τα επιτεύγματα και τις δραστηριότητες του Γιάννη Κούρου θα μπορούσαμε να γράψουμε σελίδες επί σελίδων, και σίγουρα δεν θα μπορούσαμε να τα καλύψουμε όλα, λόγω της πολύπλευρης προσωπικότητας του. Ο σκοπός αυτής της μικρής εισαγωγής είναι να γνωρίσει ο αναγνώστης τον Γιάννη Κούρο, τις αξίες και τις ιδέες που πρεσβεύει μέσω των αγώνων του, των ποιημάτων του, της μουσικής του, των διαλέξεων που δίνει, αλλά και του προσωπικού του παραδείγματος. Η ιστοσελίδα αυτή χρησιμεύει ως φορέας ενημέρωσης για τον Γιάννη Κούρο και τις δραστηριότητες του, αλλά και ως βήμα επικοινωνίας και έκφρασης του ιδίου.
Ο Γιάννης Κούρος δίνει μαθήματα ζωής σε όλους εμάς, μαθαίνοντας μας να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους, να ήμαστε οι νικητές της ζωής, υπερβαίνοντας τον εαυτό μας και τις δυσμενείς καταστάσεις και γνωρίζοντας τις πραγματικές δυνατότητες μας, όπως ακριβώς έκανε και ο ίδιος.
Αυτή η προσφορά του προς εμάς θα είναι ίσως και η μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή για τον δρομέα-μουσικό-φιλόσοφο-ποιητή Γιάννη Κούρο.

http://www.yianniskouros.gr/index.php

Πέθανε, σε ηλικία 86 ετών, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Ευάγγελος - Άγγελος Θεοδωρόπουλος, όπως έγινε γνωστό μέσα από την επίσημη σελίδα του ΤΑΣΕΗ (Ταμείο Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών) στο Facebook.
Εκεί αναφέρονται σχετικά τα εξής:
«Με μεγάλη μας λύπη μάθαμε εχθές πως έφυγε από κοντά μας ο εκλεκτός συνάδελφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ευάγγελος – Άγγελος Θεοδωρόπουλος. Επί χρόνια μέλος του ΤΑΣΕΗ και της Ένωσης Συνταξιούχων Ηθοποιών (Ε.Σ.Η)».
Ακολουθεί απόσπασμα από το αφιέρωμα στον Άγγελο, από το ημερολόγιο ΤΑΣΕΗ 2019:
«Βαγγέλης ή Άγγελος ή Θεάγγελος Θεοδωρόπουλος (1934)
Δουλειά, δουλειά, δουλειά, αυτή είναι η αρχή μου για να είσαι συνεπής με αυτό που διάλεξες. Κι εγώ λάτρεψα και την ηθοποιία αλλά σε όλους τους τομείς που αναμίχθηκα το έκανα με σεβασμό και αγάπη. Ήμουν βοηθός του Ορέστη Λάσκου στο ''Τύφλα να χει ο Μάρλον Μπράντο''. Ο Στράντζαλης με ήθελα πάντα στις δουλειές του και ο Κώστας Καραγιάννης μου έλεγε ότι η φάτσα μου είναι για το αμερικάνικο σινεμά. Ευτυχώς πάντα με άγγιζαν η σκηνοθεσία, η γλυπτική, η ζωγραφική, η φωτογραφία, η μουσική διδασκαλία σε δραματικές σχολές. Αυτό που πάντα θυμάμαι είναι πως με δίδαξε ο Σακελλάριος και με έβγαλε στο Μετροπόλιταν. Ωραίες εποχές…. Λάτρεψα τα ταξίδια, γι΄αυτό γύρισα πολλά ντοκιμαντέρ, αρχίζοντας από τη Μακρινή Κορέα, τη Βενετία, το Άμστερνταμ αλλά και δικές μας ομορφιές, την Αιδηψό, τη Μύκονο και τη Δήλο, και με τα πλάνα μου στόχευα όχι μόνο στην τέρψη της θέασης αλλά και της ψυχής.
Καλό ταξίδι Άγγελε!».

naftemporiki.gr